Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prosvjed autobusnih prijevoznika: zamrzavanje otplata na godinu dana!

07.05.2020.

12:10

Autor: Neva Funčić, Lea Domijan Fišter

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U organizaciji Inicijative povremenog prijevoza, u osam hrvatskih gradova je u pet do podne održan mirni prosvjed autobusnih prijevoznika. Traže potporu države i dogovor s 'leasing' kućama o zamrzavanju otplata na minimalno godinu dana.

Tvrtke za povremeni prijevoz, čarteri, rent-a-car tvrtke i putničke agencije poslovanje baziraju na korištenju opreme, ponajviše vozila i plovila, financiranih putem leasingaU njihovo ime udruga Glas poduzetnika predlaže HANFA-i i leasing kućama moratorij na leasinge do 18 mjeseci bez dodatnih naknada.

U organizaciji Inicijative povremenog prijevoza u pet do dvanaest održan je mirni prosvjed autobusnih prijevoznika u povremenom prijevozu u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Puli, Dubrovniku, Zadru, Šibeniku i Osjeku.

Prijevoznici PGŽ su s tridestak vozila u prosvjednu vožnju krenuli u 11:55 sati s Jelačićevog trga, Adamićevom ulicom do Žabice pa Rivom natrag do Jelačićevog trga.

Vladine mjere za spas gospodarstva njima su nedovoljne i traže: dogovor države s leasing kućama za zamrzavanje glavnice i kamate na minimalno godinu dana, pomoć iz EU fondova, odobravanje sredstava za održanje likvidnosti te produljenje mjera za spas radnih mjesta na minimalno tri mjeseca.

Poslušajte što je po završetku glasnog kruga kroz centar Rijeke rekao koordinator prosvjeda Đino Lukšić:

Đino Lukšić: Prvi smo stali, sve je otkazano do rujna, a leasing tvrtke su krenule u naplate; pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.