Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prosvjed na Jadranskom trgu u znak solidarnosti sa ženama Irana

01.10.2022.

10:31

Autor: HRT - Radio Rijeka

Prosvjed na Jadranskom trgu

Prosvjed na Jadranskom trgu

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

Danas u 12 sati, istovremeno kad i žene u drugim gradovima u sklopu globalne akcije solidarnosti sa ženama Irana i riječke aktivistkinje okupit će se na Jadranskom trgu u mirnoj prosvjednoj akciji Solidarno sa ženama Irana.

Društveni revolt u Iranu, čije su nositeljice žene, započeo je prije 12 dana, a povod njihovom izlasku na ulice bila je smrt Mahse Amini, koja je umrla od posljedica mučenja iranske vjerske policije.

Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre zlostavljaju i zatvaraju diljem svijeta. Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre ubijaju diljem svijeta!

riječke aktivistkinje

U subotu u podne aktivistkinje će stajati na Jadranskom trgu u znak solidarnosti i podrške Irankama i Irancima koji diljem Irana protestiraju zbog ubojstva Mahse Amini, dvadesetdvogodišnje Kurdkinje, koju je u Teheranu uhapsila vjerska policija zbog “neprimjerenog nošenja hijaba”. Mahsu su zatvorili i prema svjedočenju očevidaca premlaćivali. Umrla je od udaraca u glavu.


Stajat će i za Hadis Najafi. Njezin je zločin za iransku službu sigurnosti bio taj što je kosu vezala gumicom, u znak protesta protiv vjerske policije koja je ubila njenu sugrađanku Mahsu Amini. Ubili su je sa 6 metaka.


Riječke aktivistkinje pozivaju da im se pridružite za (sve) žene, za život, za slobodu!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.