Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prosvjed na Marišćini: sedam godina u smradu i zagađenju ne zanima nadležne

09.02.2019.

13:31

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Ispred Županijskog centra za gospodarenje otpadom na Marišćini danas su se ponovno okupili mještani Marčelja kako bi prosvjedom upozorili na nedopuštena prekoračenja emisije štetnih plinova i nesnosan smrad koji trpe već sedam godina. Pozvane nadležne osobe nisu se odazvale.

Trebao je to biti sastanak i razgovor, kažu mještani, jer su pozvali predstavnike Ministarstva zaštite okoliša, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Općine Viškovo, kao i predsjednicu Republike. No došao je samo zamjenik općinske načelnice Viškova, pa razgovora nije bilo.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel se ispričao, župan Zlatko Komadina je poziv ignorirao, a u Ministarstvu su, kažu organizatori skupa, pitali gdje je ta Marišćina - iako se često hvale da je riječ o prvom europskim novcem sufinanciranom Centru za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj. 

Najviše zamjeraju županu Komadini, pa su u karnevalskom duhu na ulazu u ŽCGO Marišćinu postavili lutku Pusta i nazvali ga Drug Komadinović. Mještani već godinama žive uz neugodne mirise, a zbog visokih vrijednosti prekoračenja emisije sumporovodika, boje se i za zdravlje. Smatraju da nadležni u institucijama jedni drugima "čuvaju leđa" te da će se teško izboriti s ovim problemom.

Josip Katalinić iz Uduge Eko-stožer Marišćina, koji je bio na skupu ali ovaj put nije sudjelovao u organizaciji, kaže da se dogodila novost - da su mještani konačno preuzeli inicijativu - te se boji da će, ako se problem ne riješi, Marčelji postati mjesto "događanja naroda". S prosvjeda se javlja Lea Domijan Fišter, a poslušajte što o borbi mještana s vjetrenjačama kaže aktivist Milan Kesić:

Galerija
Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.