Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prosvjed protiv ukidanja prava: točno u podne staju autobusi Autotroleja

16.05.2018.

10:35

Autor: Lea Domijan Fišter, Hina

Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka

Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka

Foto: - / -

Točno u podne će na 10 minuta stati autobusi Autotroleja. Bit će to znak prosvjeda vozača protiv najavljene mirovinske reforme, kojom se za profesionalne vozače predlaže ukidanje beneficiranog radnog staža.

Tim činom će se vozači riječkoga javnog prijevoznika pridružiti kolegama u drugim hrvatskim gradovima koji će istovremeno zaustaviti tramvaje i autobuse na način koji neće ometati sigurno odvijanje cestovnog prometa. Vozači očekuju razumijevanje i potporu građana koji koriste javni prijevoz.

O beneficiranom radnom stažu za vozače ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić rekao je danas da je cilj prijedloga novoga zakona o beneficiranom radnom stažu prilagodba zakona potrebama i radnim mjestima 21. stoljeća, pri čemu se neće ukidati beneficirani staž za mnoga zanimanja, među kojima ni za ona u javnom gradskom prijevozu odnosno ZET-u.

Pavić je prije sjednice Vlade kazao kakao će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava vrlo skoro ići na radnu skupinu s prijedlogom zakona o osiguranju s povećanim trajanjem tj. o beneficiranom radnom stažu. "Cilj je prilagoditi zakon potrebama i radnim mjestima 21. stoljeća, a vjerujte mi mnoga zanimanja apsolutno nećemo dirati. ZET je jedna kategorija od njih", rekao je.

Na pitanje moraju li uvijek radnici izlaziti na prosvjede da bi Ministarstvo očuvalo njihova prava, ministar rada nije odgovorio. Naime, osam sindikata koji djeluju u zagrebačkom javnom prijevozniku ZET-u danas u podne u suradnji sa sindikatima prometa iz Splita, Rijeke i Osijeka zaustavit će javni promet na deset minuta u znak prosvjeda zbog Vladine najave ukidanja beneficiranog radnog staža za određene kategorije radnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.