Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prosvjed radnika "Jadrolinije": ukrcaj prema sigurnosnim propisima

27.05.2015.

17:32

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sredinom lipnja otočani i drugi putnici možda će na ukrcaj u trajekte morati čekati nešto duže. Uz uobičajeno povećanje prometa, ukrcaj će usporiti i zaposlenici Jadrolinije koji planiraju miran prosvjed jer nemaju novi kolektivni ugovor.

Riječka brodarska kća Jadrolinija pozitivno posluje već desetak godina, a plaće radnika nisu se povećavale. "Naši pomorci žive strahovito loše, imaju minimalna primanja", kaže koordinator povjerenika sindikata u Jadroliniji Dragomir Mucić. Uprava tvrtke stalno odugovlači pregovore oko kolektivnog ugovora, pa je Sindikat pomoraca Hrvatske odlučio organizirati mirni prosvjed.

U svim većim hrvatskim trajektnim lukama sredinom lipnja pomorci će inzistirati na poštivanju sigurnosnih pravila prilikom ukrcaja na trajekte: razmak između vozila morat će biti koliko je propisano, neće se smjeti istovremeno ukrcavati putnici i vozila i slično, objašnjava Mucić. Tako će, vjerojatno, i putnici dulje čekati na ukrcaj.

Ipak, sindikalisti se nadaju da će se u međuvremenu dogovoriti s upravom riječkog brodara koji zapošljava 1700 radnika. S druge strane, predsjednik uprave Jadrolinije Alan Klanac najavljeni prosvjed radnika smatra neopravdanim i na granici legalnosti. Pregovori o kolektivnom ugovoru počet će ovih dana, najavio je Klanac i dodao da se razmišlja o povećanju plaća, ali da to neće biti izvedivo prema zahtjevima sindikata.

Prilog je pripremila Suzana Jakšić Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.