Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prosvjed radnika "Jadrolinije" zbog plaća i kolektivnog ugovora

09.06.2015.

08:26

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zaposlenici "Jadrolinije" mirno će prosvjedovati od 11 sati pred upravnom zgradom u Rijeci, a u većim trajektnim lukama dijelit će letke putnicima u kojima objašnjavaju razloge nezadovoljstva. Za prosvjed su se odlučili jer razgovori sindikata i uprave o plaćama, kolektivnom ugovoru, uvjetima rada i drugim pitanjima nisu urodili plodom.

Zadnja promjena plaća bila je 2008. i one nisu usklađene s minimalnom bruto plaćom u Hrvatskoj. Naknada za hranarinu i pomorski dodatak nisu odgovarajući, objašnjava razloge prosvjeda koordinator povjerenstva Sindikata pomoraca Hrvatske u Jadroliniji Dragomir Mucić.

Ističe i da se odgađaju kolektivni pregovori za pomorce i ne ispunjavaju obveze iz postojećega Kolektivnog ugovora te da su neodgovarajući uvjeti rada i života na dijelu brodova izravno i neizravno odgovorni za razne bolesti i narušavanje zdravlja pomoraca.

U sindikatu smatraju da se vodstvo Jadrolinije ne snalazi na području održavanja međunarodnih linija, što znači gubitak radnih mjesta na brodovima i na kopnu. Ukidanjem dužobalne linije koja je povezivala Rijeku i Dubrovnik već izgubljeno oko 150 radnih mjesta.

Mirno će prosvjedovat dio zaposlenika Jadrolinije, navodi Mucić i dodaje da radnici neće obustavljati rad jer ne žele naštetiti svome poduzeću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.