Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prosvjed riječkih kulturnjaka: vrijedi li naša diploma manje?

21.03.2017.

17:34

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat obrazovanja, medija i kulture organizirali su javni prosvjed ispred zgrade Grada Rijeke. Na prosvjedu se okupilo dvjestotinjak kulturnjaka: predstavnici svih ansambala HNK Ivana pl Zajca, knjižničara, glazbenika i muzealaca.

Grad Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji ne želi potpisati kolektivni ugovor sa zaposlenicima u kulturi, ne želi napraviti sistematizaciju radnih mjesta, niti odrediti koeficijente složenosti poslova, kao ni definirati radno vrijeme, tvrde Sindikati.

Sindikati tvrde da fakultetska diploma kulturnjaka u Rijeci vrijedi i do 30 posto manje od zaposlenika u gradskoj upravi. 

Pročelnik riječkog gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar bio je na prosvjedu i pozvao sindikalne predstavnike na razgovor. Poziv su oni prihvatili, u nekoj skorijoj budućnosti. 

Sindikati su na kraju još jednom ponovili da je polusatni prosvjed organiziran isključivo zbog kolektivnog ugovora i radno-pravnog materijalnog položaja djelatnika u kulturi Grada Rijeke. I da nema političke konotacije.

Poslušajte i pogledajte atmosferu s prosvjeda te pročitajte priopćenje što ga je poslije prosvjeda medijima uputio pročelnik Šarar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.