Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prosvjed u Prezidu protiv industrijske obrade otpada: "Smeće nam ne treba!"

15.11.2020.

15:21

Autor: Nenad Lučić

Prosvjed u Prezidu (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Prosvjed u Prezidu (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Najava talijanskog vlasnika tvrtke "Natural Recycling Company" iz Pazina, da na prostoru bivše tvornice "Finvest Corpa" u Prezidu nedaleko od Čabra pokrene djelatnost obrade industrijskog otpada, tijekom proteklih je desetak dana izazvala oštre reakcije žitelja malog naselja u Gorskom kotaru.

Nakon nekoliko medijskih istupa te nedavnog sastanka Mjesnog odbora, na kojem se okupilo više od stotinu ljudi, nezadovoljstvo je kulminiralo na današnjem prosvjednom skupu znakovitog naziva "5 do podne za Prezid". 

Bilo kakva prerada otpada u Prezidu, upozorava predsjednik Mjesnog odbora Franjo Pantar, bila bi ozbiljna ekološka prijetnja goranskim, ali i vodama susjedne Slovenije.

"Ovdje imamo dva ponora koji su vezani za slovenske vode, konkretno Cerkniško jezero, a strahuje se da i taj otpad ne dođe do rijeke Ljubljanice koja teče kroz Ljubljanu. Živimo na kraškom terenu i na taj smo način dosta povezani sa Slovenijom", tumači Pantar.

Nakon posrtanja gospodarstva, poručila je potom Kristina Šimić iz Udruge Trbuhovica, okoliš smo ipak sačuvali. "Radit ćemo i dalje, čuvati svoju okolinu, jer što nam još mogu oduzeti? Sve su nam dosad oduzeli, jedino što još imamo, jest čist zrak i ponešto vode", poručila je Šimić.

Unatoč namjerama talijanske tvrtke, naglasio je na skupu Marko Malnar, mještani imaju zakonskog osnova poručiti im da njihovi planovi neće proći. "Oni nemaju nikakvu potrebnu dokumentaciju, a ne mogu je niti dobiti jer je po prostorno-planskoj dokumentaciji čestica gdje žele raditi registrirana isključivo za drvne djelatnosti", istaknuo je Malnar.

Nakon što je saslušao glas naroda, gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel je ispred tristotinjak prosvjednika poručio da odlaganja i zbrinjavanja otpada neće biti jer ga ne smije biti. "Sjeti li se netko otpad ilegalno dovoziti, odmah reagirajte. Dakle, smeće nam nije potrebno, i ja se nadam da će Finvest već ovih dana raskinuti ugovor i očekujem da će se sve ovo rasplesti te da je stvar riješena", rekao je gradonačelnik. 

S odbijanjem planova talijanske tvrtke, istaknuo je Rajšel, izaslanstvo Grada Čabra nedavno je upoznalo i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu. Javlja Nenad Lučić:

Eko-prosvjed u Prezidu, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.