Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prosvjed učenika i studenata za klimu: Rijeka, 22. ožujka, točno u podne!

21.03.2019.

12:52

Autor: T. Petrović Čemeljić

Foto: Matija Zanoškar / Radio Sova

Foto: Matija Zanoškar / Radio Sova

Foto: - / -

School Strike Climate, #fridays4future ili Prosvjed za klimu ili Petkom za budućnost globalni je pokret kojim učenici zahtijevaju bržu provedbu zakona neophodnih za očuvanje klime i okoliša. Riječki učenici i studenti pozivaju u prosvjednu povorku u petak u podne, od Jadranskog do Jelačićeva trga!

Svjetski učenički pokret započela je Šveđanka Greta Thunberg lani u kolovozu, tako što je izostajala s nastave gotovo svakog petka te prosvjedovala ispred parlamenta, a ove je godine nominirana za Nobelovu nagradu za mir. Prosvjedi koje je potaknula Greta već se nekoliko mjeseci održavaju diljem svijeta svakog petka, a najveći globalni prosvjed bio je 15. ožujka, u kojem je sudjelovalo preko 1,5 milijun učenika u 125 država.

I hrvatski učenici su se priključili globalnom pokretu, a najveći je prosvjed bio u Zagrebu. Učenici zahtijevaju osvještavanje pojedinaca i poticanje vlasti na bržu provedbu zakona koji su potrebni za očuvanje klime i okoliša.

U Rijeci se toga dana održao spontani prosvjed učenika i studenata, koji su tada odmah najavili organizirani prosvjed ovoga petka, 22. ožujka u podne na Jadranskom trgu. Organizatori prosvjeda – učenici Maša Liverić i Tin Rubil te studentica Ana Maria Štefanac - naglašavaju kako je riječ o mirnom prosvjedu i pozivaju sve kolege da im se pridruže u što većem broju, kako bi se poruka prenijela svakom pojedincu, kao i vladajućima.

Povorka će se kretati Korzom od Jadranskog do Jelačićeva trga, a sve profesore ovim putem mole da opravdaju izostanak učenika i studenata.

Naziv skupa je "Prosvjed učenika i studenata za klimu - Rijeka", a poseban je po tome što se pozivaju i studenti da se priključe mlađim kolegama, te isto tako i u svim drugim gradovima u kojima se prosvjed još nije održao.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.