Hrvatski radio

Radio Rijeka

Protiv homofobije: Rijeka jedina u Hrvatskoj istaknula zastavu duginih boja

17.05.2020.

12:12

Autor: Matea Krmpotić, Hina

Zastava duginih boja na pročelju gradske vijećnice (Foto: Grad Rijeka)

Zastava duginih boja na pročelju gradske vijećnice (Foto: Grad Rijeka)

Foto: - / -

Međunarodni je dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije. U Hrvatskoj je priznat od 2011. godine kada ga je službeno potvrdio Hrvatski sabor. Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji ovaj dan obilježava isticanjem zastave duginih boja na pročelju gradske vijećnice.

Ovogodišnja globalna tema je "Prekinimo šutnju" kojom se želi javnosti, ali i donositeljima odluka i institucijama, ukazati na nepovoljan položaj LGBTI osoba u društvu i s kojim se teškoćama one suočavaju zbog svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja.

Riječka lezbijska organizacija LORI najavila je online kampanju informiranja javnosti o položaju mladih LGBTI osoba u odgojno-obrazovnom sustavu u Hrvatskoj.

Najavljuju da će od 15. do 12. lipnja na svojoj mrežnoj stranici objaviti više članaka na tu temu, a na svom Youtube kanalu i društvenim mrežama video svjedočanstva LGBTI mladih o njihovim iskustvima iz školskog okruženja.

Kampanju, u sklopu obavljanja stručne prakse, kreiraju studentice druge godine diplomskog studija pedagogije Filozofskog fakulteta u Rijeci, u suradnji s mentoricama iz Udruge LORI.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.