Hrvatski radio

Radio Rijeka

Protiv militarizacije Balkana: umjesto u vojsku, ulagati u obrazovanje

10.02.2017.

12:30

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Deklaraciju protiv militarizacije Balkana i Jugoistočne Europe potpisali su danas u Rijeci predsjednici Liste za Rijeku i Lige socijaldemokrata Vojvodine, a nadaju se da će je usvojiti i Udruženje regionalnih stranaka European Free Alliance početkom travnja.

U Deklaraciji, među ostalim stoji: "Umjesto povećanja vojnih troškova, Vlade Hrvatske, BiH i Srbije trebaju povećati investicije u obrazovanje, znanost i kulturu.

European Free Alliance osuđuje nasilje i ratove kao način rješavanja međusobnih problema. Pozivamo sve strane na korištenje diplomacije i zdravog razuma kako bi se izbjegle nove tragedije. Svaka nova militarizacija zapadnog Balkana i Jugoistočne Europe suočit će se sa snažnom političkom reakcijom European Free Alliancea."

Danko Švorinić, predsjednik Liste za Rijeku, i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak jedinstveni su u uvjerenju da se militarizacijom s obje strane granice zapravo skreće pozornost s aktualnih životno važnijih problema: otvaranja radnih mjesta i poboljšanja životnog standarda. Nama ratne igre ne trebaju, kažu i dodaju:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.