Hrvatski radio

Radio Rijeka

Protiv nasilja prema ženama u bilo kojem obliku i na bilo kojem mjestu!

22.09.2020.

13:29

Autor: Matea Krmpotić, Neva Funčić, Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja prema ženama. Brojke u Primorsko-goranskoj županiji su poražavajuće jer, prema podacima, u prvih šest mjeseci ove godine osam žena je silovano u svom obiteljskom domu! Koliko je nasilja u obitelji zabilježeno u Hrvatskoj u 24 sata?

Nacionalni dan borbe protiv nasilja prema ženama: prisjećamo se događaja na Općinskom sudu u Zagrebu 1999. godine, kada je suprug usmrtio suprugu koja se htjela rastati, njenu odvjetnicu te sutkinju, a teško ranio zapisničarku.

U spomen na žene koje su ubili muške bliske osobe, članovi Udruge za zaštitu obitelji U.Z.O.R neće puštati crne balone kao prethodnih godina, već su ih postavili na balkon zgrade riječke gradske uprave te na balkon udruge U.Z.O.R., kao podsjetnik da problematiku nasilja prema ženama ne smijemo zanemariti.

Tijekom ove godine ubijeno je 12 žena od kojih su četiri usmrtili njihovi partneri, priopćio je u utorak MUP, ističući da se unatoč povećanju broja kaznenih djela ne možemo govoriti o ukupnom porastu nasilničkih ponašanja između bliskih osoba. 

Većina srednjoškolki, njih 72 posto, bile su izložene online komentarima seksualnog sadržaja, a skoro svaka deseta djevojka bila je izložena i seksualnim ucjenama, pokazuje istraživanje koje je proveo CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Tijekom protekla 24 sata je u Hrvatskoj zabilježeno 27 događaja iz domene nasilja u obitelji, od toga tri kaznena djela!

Zbog kiše je otkazan umjetnički performans koji je na Korzu najavila udruga SOS Rijeka - Centar za nenasilje i ljudska prava, no poručuju da će mlada umjetnica Nives Žarković nastavak nagrađivanog rada "Sram te i stid bilo" izvesti čim to vremenske prilike budu dozvolile. 

U programu Radio rijeke je Lorena Zec psihologinja iz SOS Rijeka govorila o statistikama, pravosuđu, partnerskom i seksualnom nasilju..., poslušajte:

Protiv nasilja prema ženama u bilo kom obliku i na bilo kom mjestu, pripremila Matea Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.