Hrvatski radio

Radio Rijeka

Protiv skupog Energa: Hvala na suradnji na koju smo - prisiljeni!

06.05.2016.

09:59

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici inicijativa "Protiv skupog Energa" i "Energovi pingvini", jutros su u Rijeci direktoru Energa Sanjinu Kiriginu predali ironično pismo zahvale, kao reakciju na njegovu nedavnu zahvalu korisnicima za suradnju.

Očitanja na razdjelnicima su nepredvidljiva, a Energo i dalje ima najviše cijene fiksnog dijela računa za grijanje u Hrvatskoj, upozorili su u ime nezadovoljnih korisnika Slavenka Žuža i Josip Kukuljan. "Mi smo prisiljeni ostati na toj suradnji", kaže Kukuljan i dodaje da je jedno kad si slobodan i možeš birati uslugu, a drugo kad te netko prisiljava da plaćaš nešto što ne želiš i što je previše.

"Sa suzom u oku, odlučili smo uzvratiti zahvalu. Zahvaljujemo od sveg srca što nam je omogućio najviše cijene kako fiksnog dijela, tako i varijabilnog dijela u RH. Posebno smo ponosni na to!", stoji na početku zahvale. Na tome zahvaljuju i odgovornima u Gradu Rijeci, Heri koja je to dopustila, te Ministarstvu gospodarstva koje je napisalo fantastičan Zakon o tržištu toplinske energije i Pravilnik o raspodjeli te omogućili kupcima da uživaju u blagodatima.

Upozoravaju da je Energo u 20 godina kupio tri kotla i modernizirao dvije od dvadeset toplana te da krajnji kupci nemaju uvid u raspodjelu po zgradama. Upozoravaju i da je očitavanje po razdjelnicima i dalje nepredvidivo te da Energo nije upozorio da za ispravnost sustava treba balansirati sustav pumpi. Iako je potrošnja energije u gradu pala zbog obnove fasada, naknada za fiksni dio se ne smanjuje, poručuju, te dodaju da su očarani transparentnošću poslovanja koje je transparentno tek mjesec dana, tvrde. Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.