Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Protiv skupog Energa": Želimo elementarno pravo na grijanje!

23.10.2015.

14:31

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga "Protiv skupog Energa" priprema novi prosvjed protiv riječke tvrtke koja isporučuje toplinsku energiju za 263 zgrade u Rijeci. Najavljeno je smanjenje cijena grijanja zbog pada cijena plina i nafte, ali, smatraju prosvjednici, grijanje je i dalje preskupo.

Unatoč najavi smanjenja cijena grijanja za 15 posto, korisnici njihovih usluga grijanja okupljeni u udrugu Protiv skupog Energa i dalje su nezadovoljni. Drže da su cijene i dalje previsoke, te da u Rijeci ima još prostora za smanjivanje iznosa na računima. "Mi ne živimo u Sibiru i ne nalazimo opravdanje za visoke cijene grijanja", rekli su predstavnici udruge najavljujući novi prosvjed za ponedjeljak poslijepodne.

Najvažniji je razlog za neodustajanje od prosvjeda, objašnjava Josip Kukuljan, što je građanima nemoguće plaćati račune. "Smiješno je da jedan račun iznosi preko tisuću kuna za grijanje. Oni računi za koje Energo tvrdi da su u prosjeku 600 kuna - da, jesu, ali za ne-grijanje, kaže Kukuljan i dodaje da Energovi prijedlozi na ljetos održanim sastancima stanarima ne ostavljaju mogućnost izbora i izazivaju revolt.

Prva pomoć bila bi, kažu, vraćanje cijena na one iz prosinca prošle godine. Probleme su stvorili i razdjelnici, koje netko ima, netko nema, ali i teškoće pri sakupljanju visokog postotka suglasnosti stanara, čak 90 posto, da zgrada iziđe iz Energova sustava. Dosad je takav potez povuklo tek pet od 268 zgrada, za što su odobrenje dobile bez problema.

Iz udruge "Protiv skupog Energa" poručuju da prosvjed najavljen za ponedjeljak 26. listopada u 17 sati ispred Energove zgrade nije motiviran politički, već se radi o okupljanju građana koji si ne mogu priuštiti najveću cijenu grijanja u Hrvatskoj. Od Grada Rijeke žele da im omogući elementarno pravo na grijanje jer ne žele biti taoci lošeg vodstva i poslovanja Energa. Sve Riječane pozivaju da im se pridruže. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.