Hrvatski radio

Radio Rijeka

Provjerite svoje zdravlje: besplatno testiranje na HIV i hepatitise B i C

20.11.2017.

15:29

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Rijeci do petka je organizirano svakodnevno besplatno i anonimno testiranje na HIV i hepatitise od 13 do 15 sati, a do kraja mjeseca četvrtkom u riječkoj Udruzi Hepatos.

"Testiraj, liječi, preveniraj" - geslo je Europskog tjedna testiranja na HIV i hepatitise B i C što se obilježava do 24. ovog mjeseca. Procjenjuje se da je u europskoj regiji 2,5 milijuna ljudi zaraženo HIV-om, a jedna od četiri zaražene osobe nije svjesna svog HIV statusa , dok je polovica HIV pozitivnih svoju dijagnozu saznala prekasno, iako je AIDS, ako se otkrije na vrijeme,  zahvaljujući sve boljoj terapiji, moguće „držati pod kontrolom“, dok su hepatitisi u ranoj fazi izlječivi.

U Hrvatskoj je od 1985. godine registrirano 1433 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 480 oboljelo od AIDS-a, a 254 je umrlo. U Primorsko-goranskoj županiji registrirane su 142 osobe zaražene HIV-om, 47 ih je oboljelo, od kojih je 37 umrlo. Najrizičnije skupine su muškarci koji imaju seksualne odnose s muškarcima (42 posto ih je zaraženo HIV-om, a udio raste), promiskuitetne osobe te intravenozni ovisnici o drogi.

Kad je riječ o hepatitisima, procjenjuje se da je u europskoj regiji virusom hepatitisa B zaraženo 13,3 milijuna ljudi, a virusom hepatitisa C 15 milijuna. Od posljedica tih zaraznih bolesti - ciroze ili raka jetre -  u Europi umire oko 120 tisuća osoba godišnje.

S voditeljicom epidemiološkog odjela u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Rijeci Danijelom Lakošeljac razgovara Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.