Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dr. Grujić: kolege očito ne poznaju zakon, sustav koji "ispod stola" šalje pacijenticu u Sloveniju je zastrašujuć!

06.05.2022.

15:02

Autor: Matea Krmpotić

Mirela Čavajda

Mirela Čavajda

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Slučaj koji je potresao Hrvatsku, o kojem s razlogom bruji cijela Hrvatska ali i susjedne države, jest slučaj trudnice koja je zbog malformacije ploda u 26. tjednu trudnoće upoznala, najblaže rečeno, okrutnu stranu hrvatskog zdravstvenog sustava. Slučaj prati i ginekologinja dr. Jasenka Grujić te ga je komentirala za emisiju Provox.

O slučaju znamo da je ultrazvukom utvrđena promjena u fetalnom mozgu ploda za koju se dokazalo i pokazalo da se radi o tumoru koji brzo raste i uništava okolno moždano tkivo. Plod ima velike izglede da odumre u uterusu, a ako se rodi živ i bude operiran, tako su rekli pacijentici, bit će, okrutna izjava, biljka.


U takvim situacijama naš zakon predviđa mogućnost prekida trudnoće u drugom trimestru, dakle i nakon 10. tjedna od začeća što je dob za prekid trudnoće na zahtjev koji je legalan. Prekid trudnoće u ovakvim okolnostima je u Hrvatskoj legalan prema zakonu koji je na snazi.


Sve bolnice kojima se pacijantica obratila ipak su odbile pacijenticu pa se s razlogom postavlja pitanje poznaju li doktori onda zakon?

Pretpostavljam da kolege ne poznaju zakon. Takve situacije nisu česte; ima puno drugih sličnih situacija i pretpostavljam da Institut priziva savjesti i u ovom slučaju ima određeni utjecaj na odluke kolega u tim bolnicama. Zna se točno na koji način se prekida trudnoća u drugom trimestru i svaki ginekolog koji radi, u bolnici posebno, mora znati učiniti takav zahvat jer ima situacija ili ih može biti kada je ugrožen život trudnice, kada je jedino rješenje ili jedini spas za njezini život prekid trudnoće. Kako se to vrši stvari su struke i nisam sigurna treba li o tome uopće razglabati, a može se naći u udžbenicima ili na internetu.

dr. Jasenka Grujić

Ovaj slučaj dr. Grujić uspoređuje sa slučajem sedamnaestogodišnje peruanke iz 2001. U državi Peru tada je na snazi zakonom bila određena potpuna zabrana prekida trudnoće osim u slučaju teških malformacija i još nekih stanja. Ženi je dijagnosticirano nošenje ploda s anencefalijom, teškom malformacijom ploda pri čemu plodu nedostaje mozak, te je prema njihovim zakonima imala pravo da joj bude omogućen prekid trudnoće. Ipak, naišla je na liječnike koji su je na neki način prisilili da nosi i donese takav plod te da takvo dijete doji. Dijete je umrlo nakon 4 dana. Tada su se uključile tamošnje udruge za ženska reproduktivna prava te uspjele tužbama dobiti proces protiv države Peru koja je morala djevojci isplatiti odštetu zbog toga što joj nije pruženo pravovremeno i efikasno lječenje, zbog toga što je bila podvrgnuta mučenju, nehumanom postupku te zbog toga što su se miješali u njenu privatnost.


Naša gospođa poživljava užasne trenutke jer nije nimalo ugodno znati da plod koji nosi nije u redu, da prognoza nije nikakva, a ne može naći adekvatnu pomoć koja joj je zagarntirana zakonom.


Ima li mjesta manipulaciji o prizivu svijesti u medicini?


"Nema.", tvrdi dr. Grujić koja je s kolegama 2015. izašla javno s prosvjedom protiv Instituta koji je zakonit, od 2003. je u zakonu o liječništvu, međutim nije reguliran. Grujić je s kolegama pisala tekst o prijedlozima za regulaciju priziva savjesti, odnosno da se omogući svim ženama koje trebaju ginekološku uslugu da dobiju adekvatnu uslugu u svim javnim ustanovama.


Zakon jasno propisuje da je prekid trudnoće nakon 10. tjedna omogućen u određenim slučaju, no reakcija liječnika je bila slijeganje ramenima te se ženu ispod glasa slalo u Sloveniju; o kakvom onda sustavu govorimo? Moramo li se bojati sustava? Je li sustav siguran I pouzdan za nas žene?

Da, ja se bojim tog sustava jer imam unučicu od 5 godina. Bojim se tog sustava. To je licemjeran sustav. To nije profesionalno određen sustav. Jednom rječju, slati pacijenticu u Sloveniju ispod stola kako se kaže...Čujte, druga je stvar da u određenoj ustanovi u određenom trenutku nema kompetetnih liječnika, da nema lijekova pa dogovore s nekim tko to zna raditi, pa makar i u Sloveniji da se toj ženi pomogne. Ali to mora biti napisano, organizirano i takav zahvat bi morao financirati HZZO.

dr. Jasenka Grujić

Poslušajte razgovor u cjelosti:

Dr. Jasenka Grujić o slučaju Mirela Čavajda

Nadam se da mogu svojim glasom, glasom razuma, glasom struke pomoći ženama da ostanu dostojanstvene i ne odustaju od čvrstog stava da se radi o njihovom tijelu, o njihovoj privatnosti i da njihova ženska prava ne smiju biti narušena.

dr. Jasenka Grujić

Organizacije civilnog drustva uputili su sa okupljanja ispred Sabora zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoce u Hrvatskoj.

Organizacije civilnog drustva uputili su sa okupljanja ispred Sabora zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoce u Hrvatskoj.

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Slučaj je komentirao i ministar zdravstva Vili Beroš:

Vili Beroš

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.