Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prstenovanje ptica pred jesensku selidbu: u prirodu ih pustili učenici

21.09.2018.

13:44

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Josip Krmpotić / HR Radio Rijeka

Foto: Josip Krmpotić / HR Radio Rijeka

Foto: - / -

Javna ustanova Park prirode Učka u suradnji s ornitolozima Udruge BIOM organizirala je danas akciju prstenovanja ptica pred jesensku selidbu. U 14 postavljenih mreža uhvatile su se tri ptice: dva crvendaća i jedna crnokapa grmuša, koje su potom prstenovane i puštene na slobodu.

One će, ali i brojne druge koje trenutno obitavaju u Parku prirode Učka, uskoro odletjeti u toplije krajeve, a tada će i kamp, početkom listopada, zatvoriti svoja vrata. Danas su Ornitološki kamp posjetili učenici uključeni u Mrežu škola Parka Prirode Učka i usput imali zadovoljstvo pustiti u prirodu prstenovane ptice.

Zadovoljstvo realizacijom Projekta "Učka 360", vrijednog 50 milijuna kuna, u koji su uključene Park prirode i Udruga BIOM te Općina Kršan, ali i interesom djece izrazio je i ravnatelj Javne ustanove Park priroda Učka Egon Vasilić.

"Današnja djeca, nažalost, dosta su u zatvorenim prostorima i mi ih nastojimo jednim malim naporom, barem na jedan dan, makunti od ovih ekrana, mobitela, kompjutora, da uzmu tu ptičicu u ruke. To je jedan doživljaj koji se ne zaboravlja", ističe Vasilić. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.