Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prva dražba Dina Petrokemije bez kupaca; na sljedećoj upola niža cijena

25.04.2018.

12:28

Autor: Hina

Omišalj: zapušteni kompleks DINA Petrokemije na otoku Krku (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Omišalj: zapušteni kompleks DINA Petrokemije na otoku Krku (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Foto: - / -

Na prvoj javnoj dražbi za oko milijun četvornih metara ograđenog zemljišta Dina Petrokemije u stečaju nije bilo zainteresiranih kupaca pa je nova dražba na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazana za 19. lipnja.

Na toj će se dražbi zemljište prodavati za polovicu procijenjene vrijednosti odnosno za oko 200 milijuna kuna, doznaje se u srijedu od stečajne upraviteljice Marije Ružić.

Za prvu javnu dražbu bila je određena cijena jednaka procijenjenoj vrijednosti zemljišta od 400,7 milijuna kuna. Vrijednost nekretnine mogla se konačno utvrditi na ročištu za dražbu, ali se danas nije mogla prodati ispod dvije trećine utvrđene vrijednosti, tj. ne za manje od 267,16 milijuna kuna.

Stečaj nad Dina Petrokemijom otvoren je u srpnju 2015. godine, a obustavljen i zaključen u lipnju 2016. godine, jer stečajna masa nije bila dovoljna za pokriće troškova postupka. Tvrtka je u rujnu 2016. brisana iz sudskog registra.
Dio zemljišta u Dininu kompleksu bio je u vlasništvu Dininih tvrtaka - kćeri Pirosa i Ćufa. Oko 266 tisuće četvornih metara zemljišta u tom kompleksu, koje je bilo u vlasništvu Pirosa, nedavno je u ovršnom postupku prodano Gasfin-ovoj tvrki Adria Polymers, dok je oko 300 tisuća četvornih metara zemljišta na kojemu se predviđala gradnja kopnenog LNG terminala, još u vlasništvu Ćufa. Stečajni postupak u Ćufu otvoren je u sredini ožujka na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a ispitno i izvještajno ročište zakazano je za 6. lipnja.

Zemljište Dina Petrokemije u Omišlju na otoku Krku koje se prodavalo javnom dražbom u ovršnom postupku sastoji se od više manjih parcela, na kojima se nalaze dva pogona u kojima nema proizvodnje. Po riječima stečajne upraviteljice Marije Ružić, nekoliko potencijalnih kupaca zanimalo se za ponuđeno zemljište, ali nisu došli na dražbu.

Da dražbe neće biti, ukazivalo je i to što nitko od mogućih kupaca nije uplatio osiguranje od 500 tisuća kuna, koje se, prema sudskom rješenju, trebalo uplatiti najkasnije tri dana prije ročišta. No osiguranje nisu dužni dati ovrhovoditelj i nositelji prava upisanih u zemljišnoj knjizi koja prestaju prodajom nekretnine, ako njihove tražbine dosežu iznos osiguranja i ako bi se taj iznos mogao namiriti iz kupovine.

Tako se na dražbi može javiti razlučni vjerovnik koji želi ostvariti prijeboj svojih tražbina s cijenom nekretnine i čije su tražbine dovoljno visoke za ostvarivanje prijeboja. Na upit o tome, stečajna upraviteljica navela je da uvjete za prijeboj tražbine s cijenom zemljišta ispunjava jedino Gasfin, no da ni njegovi predstavnici nisu došli na prvu dražbu. 

Stoga će se nova dražba održati u lipnju, a tada će se zemljište Dine, prema zakonu, prodavati za 50 posto procijenjene vrijednosti, kazala je.

Razlučni vjerovnici Dina Petrokemije su Gasfin, koji je otkupio je potraživanja austrijske banke prema Dini, te HBOR, Republika Hrvatska, HEP Opskrba i HEP Operator distribucijskog sustava (HEP ODS).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.