Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prva faza borbe protiv potkornjaka - priprema za sječu šuma

02.02.2017.

14:02

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici šumarstva, nadležnih službi i zainteresiranih udruga obišli su dio goranskih šuma koje je napao štetnik potkornjak. Već tijekom zime pripremaju se mjere za zaustavljanje širenja potkornjaka na privatnim i državnim zemljištima.

U Gorskom kotaru je tijekom zime potrebno odraditi detaljne pripreme, kako bi se početkom proljeća u šumama toga područja kvalitetno počele provoditi mjere suzbijanja prekomjernoga širenja štetnika - smrekovoga potkornjaka. Zato su predstavnici šumarstva te nadležnih službi i zainteresiranih udruga, nakon sastanka u Delnicama, danas obišli i dio terena kako bi se najavljene aktivnosti jednako učinkovito ostvarile na državnima te parcelama privatnih vlasnika.

Velik je dio posla na suzbijanju potkornjaka u državnim šumama Gorskoga kotara odrađen još lani. U današnjem terenskom obilasku pozornost je bila usmjerena na najugroženije parcele privatnih vlasnika jer, kako kaže voditelj Podružnice Hrvatskih šuma u Delnicama Denis Štimac, pošast ne poznaje granice državnih i privatnih šuma i ne može se rješavati djelomično.

"Nastojimo obilaskom terena locirati neke veće šumske komplekse u privatanom vlasništvu. To nam je važno, ako dođe uredba koja tamo traži angažman Hrvatskih šuma, da možemo preraspodijeliti svoje kapacitete i krenuti na vrijeme", govoiri Štimac. Vjeruje da će, najvjerojatnije uz ispomoć drugih podružnica, goranski šumari pravovremeno izvršiti doznaku potkornjakom oštećenih i za sječu predviđenih stabala.

To je, podsjeća predsjednik goranske Udruge privatnih šumovlasnika Igor Pleše, tek prva od pet zahtjevnih faza posla koji slijedi. "Tijekom druge faze ide sječa i provedba šumskog reda, dok treća faza obuhvaća izvlačenje i odvoz stabala iz šume", govori Pleše i dodaje da udruga smatra da većina sirovine treba ostati u Gorskome kotaru kao poticaj zapošljavanju lokalnoga stanovništva.

U četvrtoj fazi slijedi sanacija površina i pošumljavanje, objašnjava Pleše, jer se uz čistu sječu ne može ostaviti golet. Zadnja faza bila bi vezana za poslove nadozra privatnih šuma, gdje su manjkavosti u načinu upravljanja uočene još nakon ledoloma prije tri godine. Rješavanje aktualnoga problema s potkornjakom prilika je da se to pitanje konačno riješi. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.