Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prva "Jako mala Fiumanka" ove subote na Platku

15.09.2020.

13:26

Autor: Neva Funčić

Umjetno jezero na Platku u kojem se skuplja zaliha vode za zasnježivanje (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka / arhiv)

Umjetno jezero na Platku u kojem se skuplja zaliha vode za zasnježivanje (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka / arhiv)

Foto: - / -

Prvi put regata Fiumanka osim na moru, službeni dio održat će i na Platku. Regatu "Jako mala Fiumanka" u subotu 19. rujna organizira Savez sportske rekreacije PGŽ "Sport za sve". Radioupravljive jedrilice jedrit će na 1.111 metara po umjetnom jezeru na Platku.

U organizaciji Saveza sportske rekreacije Primorsko-goranske županije "Sport za sve", čiji je član i Fiumanka, pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora, Primorsko-goranske županije i Zajednice sportova PGŽ, na Platku će se 19. rujna, od 11 do 19 sati, održati finale Festivala sportske rekreacije koji je tijekom čitavog ljeta privlačio na Platak brojne posjetitelje.

U 16 sati najprije će se održati regata modela Dragon, a u 18 sati u jedrenju modelima okušat će se i neki od pobjednika dosadašnjih velikih Fiumanki. U 18:30 sati predviđeno je proglašenje pobjednika "Jako male Fiumanke" i najava Velike Fiumanke, kao uvod u svjetlosni show u bazenu, nazvan "Ples jedara".

Uz cjelodnevni program i brojne sportove za sve uzraste, na Platku će se prvi puta jedriti, u novom akumulacijskom bazenu u čiju je izgradnju PGŽ uložila oko 20 milijuna kuna.

Zamjenica župana Marina Medarić istaknula je potporu PGŽ sportskim klubovima. Naglasila je kako, unatoč smanjenim prihodima, ni u vrijeme epidemije nisu smanjena izdvajanja za sport, a rebalansom proračuna izdvojeno je dodatnih milijun kuna za Savez sportske rekreacije PGŽ. 

Nakon Platka, Fiumanka se u nedjelju 20. rujna vraća na more, u luku, najavio je predsjednik organizacijskog odbora Fiumanke Davor Perović. U popodnevnim satima održat će još jedan Torpedo kup, prava mala gradska regata, kao uvod u vikend jedrenja i dobre zabave 21. Fiumanke kojeg će u petak 25. rujna otvoriti medijska regata, a u nedjelju 27. rujna zaključiti humanitarna Rotary regata.

I subotnja glavna regata bit će dio velikog sportskog događanja na Molo longu kojem će pridodati jedrenje. Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe, a glavna tema kampanje je #BeActive.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj će se obilježavati od 23. do 30. rujna. Osim bogatog sportskog i glazbenog programa, u Rijeci će se od 25. do 27. rujna na Gatu Karoline Riječke održavati sajamska manifestacija Rijeka Boat Show.

Poslušajte najavu Jako male Fiumanke:

Medarić, Korenić i Perović o plavom brendu na zelenom Platku, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.