Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prva ovogodišnja goranska gljivarijada: sezona nije izdašna, ali ih ima

19.09.2020.

15:00

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Zbog epidemioloških mjera je prva ovosezonska gljivarijada na području Gorskog kotara održana uz ograničeni broj sudionika te manji obim izloženih i edukativnih sadržaja. Ipak, i na 7. Gljivarijadi u Liču kod Fužina od članova mjesne udruge Grljak se mogao dobiti niz korisnih informacija.

Hoće li ove godine gljivarska jesen biti bogata, ili će ljubitelji gljiva više uživati u šetnji, a manje u berbi?

Predsjednik Udruge Grljak i glavni organizator tradicionalne Gljivarijade u Liču Držislav Tadić procjenjuje da gljiva ima: "Sezona nije pretjerano izdašna, ali za prosječan obrok se može naći dovoljno. Osim vrganja, koji su najpoznatiji i koje ljudi najviše vole, tu su krasnice, zelenjače, prosenjaci i tko zna što se sve još neće pronaći u šumi."

Uz poziv na oprez, stoji i preporuka: "Nemojte brati gljive bijele i crvene boje te one na čijem klobuku uočite sitne pjege. To bi bio najkraći savjet. Vodimo li računa o ova tri obilježja, u velikoj smo mjeri isključili mogućnost da ćemo ubrati neku od otrovnih vrsta gljiva", poručuju s gljivarijade onima koji baš i nisu vješti u prepoznavanju i utvrđivanju točnog naziva pojedine vrste gljiva. 

Nakon uspješne berbe poželjno je naučiti nešto i o tome kako gljive pohraniti te potom od njih pripremiti ukusan obrok. Za taj dio učenja na Gljivarijadi u Liču treba imati natjecateljskog duha, kaže Držislav Tadić i pojašnjava da imaju dva natjecanja.

"U sklopu jednog biramo najljepši vrganj, dok nakon drugog nagrađujemo one koji su uspjeli nabrati najveći broj vrsta gljiva. To nam omogućava da ljudima možemo dati savjet koje su vrste gljiva pogodne za sušenje i kiseljenje, a koje bi, recimo, bilo dobro koristiti u pripremi gulaša. Vrganj je kralj gljiva i dobar je za sve", zaključuje Tadić.

Onima koji su propustili druženje u Liču, novu priliku već idućeg vikenda na goranskom području nude organizatori Festivala gljiva, vune i plodova jeseni u Staroj Sušici nedaleko Ravne Gore. Poslušajte prilog:

Goranska gljivarijada Lič, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.