Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prva plutajuća pumpa u Krku

30.07.2015.

17:09

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U krčkoj luci danas je otvorena prva plutajuća - pontonska benzinska pumpa na području Primorsko-goranske županije i prva u Hrvatskoj, u luci otvorenoj za javni promet.

Sličan tip plutajuće jedinice postoji u marinama i lukama sjevernog dijela Europe, a na Jadranu su postavljene u marinama Frapa u Rogoznici, Tehnomont u Puli i Haramina na Murteru, dok je krčka pumpa preseljena iz marine Kaštela.

Koncesiju na 5 godina dobila je splitska tvrtki Crno zlato d.o.o., a investicijska ulaganja iznose 3 milijuna i 500 tisuća kuna. "To je prva ploveća pumpa, no možda ih bude još", rekao je na danšnjem otvaranju župan Zlatko Komadina: "Ovo je jedan od iskoraka turističke ponude. Ako se pokaže dobrim, taj model mogu slijediti i druge lučke uprave."

"Pumpa je sigurna i namijenjena je brodovima do 40 metara dužine. Imamo dva agregata i tri 'pištolja' za tankanje dizela i benzina, tako da istovremeno možemo krcati gorivom do tri broda. Na pontonu su tri člana  posade koji pomažu nautičarima da usluga bude što kvalitetnija", kaže Anastasia Petričević, direktorica splitske tvrtke Crno zlato koja očekuje godišnji promet od milijun do milijun i pol litara goriva.

"Za dodjelu koncesije odlučili smo se jer postojeća benzinska pumpa nije bila dovoljna za sve veći broj plovila u krčkom akvatoriju. Dnevno, u sezoni, u Krk po gorivo dolazi stotinjak plovila", kaže ravnatelj lučke uprave Anđelko Petrinić: "Ova je pumpa puno sigurnija, zadovoljava sve ekološke standarde, ima sve potrebne svjedodžbe, a djelatnici ovlaštenja."

Ploveću pumpu u Krku prva je isprobala posada brodice Lučke uprave Krk: "Odlično! S jedne i druge strane je mogućnost pristajanja, brzo se tanka uz pomoć posade. Uglavnom, dopada nam se." Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.