Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prva slikovnica na temu udomljavanja djece

10.12.2015.

17:07

Autor: Jelena Butković, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Slikovnica "Vjeverice u obitelji medvjeda" koju je napisala Hana Rižovski Delogu, a ilustrirao Marijan Mavrić, predstavljena je u Rijeci. Slikovnica je namijenjena lakšem snalaženju djece u udomiteljskim obiteljima.

Slikovnica je nastala u suradnji Doma za djecu Izvor iz Selca, Udruge udomitelja DAMDOM i Primorsko-goranske županije. "Vjeverice u obitelji medvjeda" autorice Hane Rižovski Delogu, psihologinje Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor, prva je slikovnica za pripremu i prilagodbu djece na smještaj u udomiteljskoj obitelji na našim prostorima. 

Prateći posljedice negativnih razvojnih ishoda djece odrasle u institucionalnoj skrbi, Centar Izvor počeo je razvijati izvaninstitucionalne usluge: poludnevni boravak i kvalitetno udomljavanj djece te savjetodavni rad u prostorima Centra i domu korisnika.

Na promociji je dodijeljena i polica životnog osiguranja koju Zaklada Vaša pošta daje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi smještenoj u dvadesetak domova u Hrvatskoj i u udomiteljskim obiteljima. Zaklada Hrvatske pošte osnovana je u sklopu projekta Dobri ljudi djeci Hrvatske s ciljem pružanja novčanih potpora djeci tako da se za vrijeme djetetovog boravka u instituciji na njegovo ime uplaćuje polica životnog osiguranja u protuvrijednosti 6.000 eura. Iznos s police štićeniku se isplaćuje u trenutku kada napušta dom i počinje samostalan život, tako da kroz rentu, u razdoblju od dvije do tri godine, dok ne pronađe posao, ima riješenu osnovnu egzistenciju, troškove stanarine i režija. 

Policu je dobio Mateo Gorupić koji živi u udomiteljskoj obitelji u Rijeci, učenik je trećeg razreda Prometne škole, a na pitanje što mu znači polica odgovara: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.