Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prva u Hrvatskoj Ljetna škola CSI - u Rijeci

19.07.2017.

14:17

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva ljetna škola CSI u Hrvatskoj okupit će tijekom iduća dva dana četrdesetak sudionika na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Čime će se baviti stručnjaci forenzičnih znanosti i koga žele nešto naučiti?

Medicinski fakulteti iz Rijeke i Ljubljane udružili su snage i organizirali niz predavanja, prije svega zahvaljujući angažmanu dr. Tomaža Zupanca, predstojnika Katedre za sudsku medicinu i deontologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani, na studiju u Rijeci.

Zainteresirani za program prve Ljetne škole CSI u Hrvatskoj još uvijek se mogu prijaviti na Facebook stranici događanja.

Program ljetne škole proizašao je iz niza razgovora o zajedničkoj suradnji, tumači inicijator i organizator škole, vršitelj dužnosti predstojnika Katedre za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Rijeci dr. Dražen Cuculić. Namijenili su ga, prije svega, studentima poslijediplomskog studija Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Govorit će se o: dizajenerskim drogama, forenzičkoj antroplogiji i osteologiji na primjeru analize žrtava iz lokaliteta Huda Jama u Sloveniji, biologiji mjesta zločina, ulozi forenzičnog patologa u vještačenju kaznenog djela ubojstva te mehaničkim ozljedama i simptomima fizičkog zlostavljanja djece i starijih osoba.

Svi koji uživaju u raznim CSI televizijskim serijama trebali bi znati da tako bogato opremljena laboratorija postoje možda dva u svijetu, a osnovna razlika između prikaza i stvarnog života je što u realnosti čekanje na rezultate pokusa puno dulje traje, zaključio je dr. Zupanc. Više poslušajte u razgovoru:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.