Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi centar za gospodarenje otpadom u RH "Marišćina" u probnom radu

30.07.2015.

08:00

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina nedaleko Rijeke, danas počinje s probnim radom, kao prvi izgrađeni centar u Republici Hrvatskoj.

Kroz probni rad izvođač radova mora pripremiti sve dokumente kako bi Marišćina dobila uporabnu dozvolu nakon čega će, kroz dvije godine redovnog rada, otklanjati eventualne nedostatke, da bi konačno upravljanje Centrom preuzelo poduzeće Ekoplus.

Na kašnjenje su, kažu u Ekoplusu, utjecale objektivne okolnosti i opsežan posao, kao i činjenica da je Centar Marišćina prvi takav za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, pa se nije mogla koristiti tuđa praksa i iskustvo. Vrijednost centra je 277 milijuna kuna, od čega je 70 posto korišteno iz fonda Europske unije. Marišćinu sufinancira država, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i poduzeće Ekoplus.

Probni rad trebao bi pokazati da sva oprema radi kako treba, a u ovom sustavu o smradu više nećemo govoriti, tvrdi rukovoditelj Radne jedinicie Marišćina Boris Banić, poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.