Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Prvi čovjek": više od dva sata izvrsne drame bez trenutka dosade

18.10.2018.

17:09

Autor: Blanka Uzelac

Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka

Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Ovo nije film o letu na Mjesec - ovo je film o prvom čovjeku koji je zakoračio na Mjesec, poznatog po tome povijesnom činu i rečenici: "Ovo je mali korak za čovjeka, ali je ogroman skok za čovječanstvo". On je Neil Armstrong, a njega u filmu glumi aktualna holivudska zvijezda Ryan Gosling.

First man (2018) Prvi čovjek Redatelj: Damien Chazelle Scenarist: Josh Singer prema knjizi Jamesa R. Hansena Uloge: Ryan Gosling, Claire Foy

Gosling je ljubimac publike, ali i mlađahnog redatelja Damiena Chazellea, 33-ogodišnjeg dobitnika Oscara za najbolju režiju za film "La la Land", gdje je upravo Gosling igrao glavnu mušku ulogu.

Scenarij za film "First man" rađen je prema  knjizi Jamesa Hansena. Film detaljno prikazuje prvenstveno privatni život Neila Armstronga, njegov brak s Janet, tragediju u obitelji koja ga prati cijelo vrijeme; da ne otkrivam sadržaj i ne kvarim doživljaj publici, reći ću samo da je Armstrong bio na jako puno pogreba…

No, bez obzira što je film prizemna drama o letu na Mjesec, ljubitelji astrofizike i lansiranja raketa neće ostati zakinuti za taj dio. Štoviše, u nekoliko navrata - a film traje dva sata i 15 minuta - vrlo dramatično možete doživjeti atmosferu lansiranja raketa u orbitu.

Mala primjedba odnosi se upravo na taj dio što se glazbe tiče: naime, u trenutku plutanja kapsule u svemiru čuo se valcer, što me podsjetilo na Kubrickovu "Odiseju u svemiru" i legendarnu scenu sa Straussovim valcerom "Na lijepom plavom Dunavu".

No, zanemarivši tu činjenicu, drugih primjedbi nemam. Više od dva sata odlične drame bez trenutka dosade, napeta priča savršeno isprepletenih radnji privatnog i onog drugog Huston, we have a problem života, odlična gluma Britanke Claire Foy u ulozi Neilove supruge, savršen zvuk i ponovo jako dobra režija najmlađeg dobitnika Oscara u toj kategoriji. Vidim nekoliko nominacija, ali još je rano o tome govoriti…

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.