Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi dan škole uz brojne novosti - školarci, sretno!

05.09.2016.

09:44

Autor: Neva Funčić, Edi Kišić, Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U školske klupe u Primorsko-goranskoj županiji sjeda oko 30 tisuća učenika, od toga dvije tisuće i 700 prvašića. Novosti u Rijeci su brojni e-dnevnici te uvođenje građanskoga odgoja u program šest osnovnih škola.

S početkom nove školske godine na prometnicama diljem Hrvatske ponovno će biti velik broj djece. Svi sudionici u prometu, posebno vozači, trebaju biti oprezniji, u prvome redu u blizini škola i vrtića, ali i na ostalim cestama u naseljima. Policija će i ove godine provoditi akciju Poštujte naše znakove.

Riječki osnovci prvi u Hrvatskoj moći će izabrati predmet Građanski odgoj i obrazovanje. Izrađen je i priručnik, a predmet se kao izvannastavna aktivnost ove jeseni uvodi jednom tjedno, za početak u pete razrede šest škola. Riječ je o osnovnim školama Nikola Tesla, Podmurvice, Vežica, Trsat, Dolac i San Nicolo. Posebnost je i da sve 23 riječke osnovne škole imaju organizirane programe cjelodnevne nastave ili produženoga boravka.

U Kastvu je jutros svečano otvoren novi dio Osnovne škole Milan Brozović. Dograđeno je pet novih učionica te četiri kabineta, za što su 7,5 milijuna kuna izdvojili Primorsko-goranska županija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

I na Krku, u Malinskoj, bit će svečano. Osnovna škola Malinska-Dubašnica izdvojila se iz Osnovne škole Fran Krsto Frankopan u Krku, u čijem je sastavu dosada radila kao područna škola, i počinje sa samostalnim radom. Otvorenje je u 11:30 sati.

U Osnovnoj školi Pehlin, zahvaljujući Gradu Rijeci, uređene su blagovaonica, kuhinja i školska sportska dvorana. Novost je i učionica za takozvane STEM predmete (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) u projektu E-škole. Svečanost je najavljena za 16:30.

Početak nastave i upis druge generacije prvašića prigodnim će programom u 15 sati obilježiti i Katolička osnovna škola Josip Pavlišić u Rijeci. Dobrodošlicu prvašićima zaželjet će učenici drugoga razreda, a nakon prozivke i obilaska učionica misu će služiti riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Prvašići i svi ostali školarci, sretno!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.