Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi hidroavion na novom pristaništu u riječkoj luci

10.06.2016.

22:04

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novo hidroavionsko pristanište otvoreno je u petak navečer u riječkoj putničkoj luci, gdje je prvi je pristao hidroavion tvrtke "European Coastal Airlines", koji će od kraja lipnja povezivati Rijeku sa Splitom, Novaljom, Rabom i Malim Lošinjem.

U novo pristanište, ponton, objekt i drugo uloženo je 380 tisuća eura, a odredišta će povezivati hidroavioni kapaciteta 15, odnosno 19 putnika, koji lete na visini od 500 do 800 metara. Ljeti će hidroavioni polijetati više puta na dan, a najmanje jedan let dnevno održavat će se tijekom cijele godine, na sve četiri linije.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je Rijeka dobila novi aerodrom u samom središtu grada, da turisti sada za dvadesetak minuta mogu do svojih odredišta ili nastaviti putovanje te da se otoci sve više povezuju aviolinijama.

Klaus Dieter Martin iz tvrtke European Coastal Airlines kazao je da hidroavionske linije potiču turizam, promet i privredu i povezuju hrvatsko kopno i otoke, ali i Hrvatsku i Italiju.

Tvrtka European Coastal Airlines osnovana je 2000. i otada radi na povezivanju gradova i otoka na jadranskoj obali hidroavionskim prijevozom. S komercijalnim letovima počela je 2014., na liniji Resnik - Jelsa, a sada povezuje aerodrome na moru Resnik, Split, Jelsu, Velu Luku, Lastovo, Rab i Pulu te zračne luke Dubrovnik, Mali Lošinj, Anconu i Pescaru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.