Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi put međunarodni Festival palente i sira: tri boje, okusa i svi mirisi

25.06.2019.

11:33

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Grobnički festival palente i sira prvi put bit će međunarodni: uz palentu kompiricu i grobnički sir, kušat će se ono što skuhaju slovenski chef Rihard Baša iz Ilirske Bistrice te članovi Comitato della Croazia iz mjesta Ivrea, kod Torina, u Italiji.

Pod motom "Ne zna se ka je boja", u subotu 29. lipnja na Čavlima će se odvijati 13. Festival palente i sira. Vatre će biti upaljene u 17 sati. U 18 će početi program u kojem nastupa zbor Učka iz Matulja, KUD Zvir Jelenje, plesači zumbe te plesni Centar Sirius. Društvo naša djeca Čavli organizira igranje dječjih igara po starinski od 19 do 20:30 sati, a tada bi trebale biti gotove i tri palente. 

Članovi Udruge Palentar kuhat će tradicionalnu palentu kompiricu uz koju će poslužiti grobnički sir. Slovenski kuhar Rihard Baša i njegova ekipa donijet će crveni kukuruz i crveno brašno od kojeg će kuhati crvenu palentu prošaranu pancetom. 

I jedan mali detalj što se gostiju iz Italije tiče: puno njih prvi put dolazi u Hrvatsku iako cijeli jedan kvart njihova mjesta, navodno, potječe od hrvatskih križara.

Comitato della Croazia iz mjesta Ivrea dolaze u uzvratni posjet Grobničanima koji su kod njih bili na Pepelnicu i probali tradicionalnu palentu koju pripremaju s bakalarom. Za grobnički festival Talijani su odlučili bakalar zamijeniti sirom, ali će zato s njima stići i mlinar s pokretnim mlinom koji će zaista mljeti brašno. 

Festival palente i sira zajednički je projekt općina Čavle i Jelenje, a iako je u subotu Petrova, tradicionalno najtopliji dan u godini, organizatori se nadaju dašku vjetrovita osvježenja s Grobničkih Alpi, najavio je direktor TZ Općine Čavle Ivan Salamon, poslušajte:

13. Festival palente i sira: tri države, tri kuhinje i puuuuno dobre zabave, pripremio Josip Krmpotić

S jednog od ranijih festivala: tako to zgjeda kad se palenta kompirica strese (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

S jednog od ranijih festivala: tako to zgjeda kad se palenta kompirica strese (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.