Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi put u Hrvatskoj: spašeno mladunče risa i vraćeno u prirodu!

16.05.2018.

18:33

Autor: Tatjana Sandalj

Ovako je izgledao mladi ris kad su ga lani pronašli (Foto: JU Priroda)

Ovako je izgledao mladi ris kad su ga lani pronašli (Foto: JU Priroda)

Foto: - / -

U Hrvatskoj je zabilježen prvi slučaj spašavanja mladunca risa koji je uspješno oporavljen i vraćen u prirodu. Mladunče risa su, u srpnju prošle godine, u Vinodolu, pronašli lovci. U njegovo spašavanje odmah je uključena Javna ustanova Priroda, stoji u priopćenju.

Uz pomoć Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i Interventnog tima za vuka i risa Ministarstva zaštite okoliša i energetike ris je prevezen u Zoološki vrt grada Zagreba, jedino mjesto u Hrvatskoj gdje je mogao dobiti svu potrebnu skrb - uz izolaciju.

"U Hrvatskoj trenutačno živi između četrdeset i šezdeset risova, pa je svaka jedinka iznimno vrijedna. Kako bismo što bolje pratili njihovu populaciju, na neke risove stavljamo GPS ogrlice. Većina hrvatskih risova živi upravo u Primorsko-goranskoj županiji, jednome od područja s najbogatijom biološkom raznolikošću u Europi. Ris je svojedobno nestao s ovih područja, ali je sedamdesetih godina prošlog stoljeća napravljena uspješna reintrodukcija te vrste u Sloveniju i Hrvatsku. Stanovnici Gorskog kotara navikli su na suživot s risovima i upravo njima možemo zahvaliti što ovdje neometano žive", rekla je Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

Kako je odmah odlučeno da će se ris vraćati u prirodu, trebalo je urediti unutarnju i vanjsku nastambu koja će životinji djelovati kao prirodno okruženje i štititi ga od kontakta s ljudima i životinjama. Posebnim planom prehrane mladu su životinju poticali na lov. 

U listopadu, kada je dovoljno ojačao, prebačen je u tzv. nastambu za prilagodbu u Nacionalnom parku Risnjak gdje je ostao do siječnja.

Da bi ga se u divljini moglo uspješno pratiti, postavljena mu je GPS ogrlica, napravljene su detaljne fotografije te uzeti uzorci i mjere. Njegov život u prirodi sada nadziru čuvari prirode NP Risnjaka. Rendžeri prepoznaju ostatke njegove hrane i druge tragove, a posebno ih vesele fotografije nastale pomoću fotozamki.

Uz Javnu ustanovu Priroda, Nacionalni park Risnjak i Zoološki vrt grada Zagreba, u brizi za Martina sudjelovali su Lovačka udruga Vinodol iz Bribira, Veterinarska ambulanta Crikvenica, Interventni tim za vuka i risa Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.