Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi riječki adventski vijenac oko fontane na Koblerovom trgu

29.11.2015.

17:52

Autor: Lea Domijan Fišter, Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Došašće ili Advent vrijeme je pripreme za blagdan Božića. Jedan od običaja toga razdoblja je i adventski vijenac sa četiri svijeće, na kojem se danas pali prva. Ne samo na kućnim adventskim vijencima, već i na onima po gradskim ulicama. U Rijeci, na Koblerovu trgu, po prvi put.

Prvu adventsku svijeću na prvome gradskom adventskom vijencu u Rijeci, postavljenom oko fontane na Koblerovu trgu, večeras je upalio riječki nadbiskup Ivan Devčić. U svečanom programu uoči paljenja svijeće, na prepunom trgu nastupili su zborovi Schola Cantorum i Sempre allegro te djeca iz Dječjeg vrtića Rastočine.

U zapadnom kršćanstvu Advent počinje četiri tjedna prije Božića, a završava na Badnjak. Prvi adventski vijenac pojavio se davne 1838. u hamburškom domu za siromašnu djecu "Das Rauhe Haus". Evangelički pastor i odgajatelj Johann Hinrich Wichern sakupio je s ulice svu siročad te im u jednoj staroj i trošnoj kući ponudio novi dom. 

Želeći uveseliti štićenike, dosjetio se da u prosincu svakog dana za vrijeme molitve upale po jednu svijeću. Wichern je stavljao svijeće na drveni vijenac koji bi zasjao na Božić. Tradicija se nastavila, vijenac se oblagao zimzelenim biljem, iz Njemačke se proširila po svijetu, a vijenac sa četiri svijeće kakav danas poznajemo potječe iz 19. stoljeća.

U vrijeme sve popularnijih turističkih Adventa po znamenitim gradovima, vijenac se počeo pojavljivati oko gradskih fontana: primjerice, u Zagrebu na Manduševcu, a u Rijeci, od ove godine, oko fontane na Koblerovu trgu. U danima što slijede Koblerov će trg biti mjesto prigodne prodaje rukotvorina, najavljuje Doris Šajn iz Grada Rijeke. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.