Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi riječki električni automobil nada se serijskoj proizvodnji

09.05.2017.

10:48

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi riječki električni automobil, nastao u proizvodnom inkubatoru Riječke razvojne agencije Porin, predstavljen je na Korzu. Od običnoga dizelaša dvojica zaposlenika tvrtke "Torp" napravila su u godinu dana automobil "na struju" - ekološki, tih i jeftin za vožnju. Nadaju se serijskoj proizvodnji.

Možete li zamisliti automobil čiji motor ne morate održavati? Pritom ne zagađuje okoliš, gotovo ga se i ne čuje i "gorivo" za 100 kilometara vožnje plaćate svega desetak kuna... To je električni autmobil. Na tržištu već postoji niz modela, a jedan je proizveden i u Rijeci, u razvojnoj agenciji Porin.

Riječanin Teo Žikić završio je srednju elektrotehničku školu, upisao i fakultet te od njega odustao. U međuvremenu je radio u svjetski poznatim Rimac automobilima, a sa znanjem i iskustvom koje je ondje stekao odlučio je vratiti se u Rijeku. Osnovao je tvrtku u kojoj razvija električne bicikle i automobile, koji su, kaže, vozila budućnosti.

Po čemu je poseban? Po tome što je iz običnoga automobila na dizelsko gorivo pretvoren u električni i projekt, kao i sve dijelove, osim elektromotora, napravila su dvojica zaposlenika riječke tvrtke Torp. Direktor Teo Žikić kaže da bi, kada bi se serijski proizvodio, ovakav automobil bio jeftiniji od onih koji se sada mogu pronaći na tržištu.

Ovaj prototip razvijao je s kolegom Denisom Lončarom oko godinu dana - od nacrta i proračuna do izrade i ugradnje, koja je trajala posljednja dva mjeseca. Prvi riječki električni automobil ima elektromotor od 60 kW, kolika je bila snaga originalnoga dizelskog motora. Domet s trenutno ugrađenom "malom" baterijom je 100 kilometara.

Po tome je ovaj automobil idealan za gradsku vožnju, bilo za građane, bilo za gradske komunalne službe. Ugrađeni punjač bateriju potpuno puni za pet sati, dok se na gradskim punionicama, kojih je u Rijeci već desetak, punjenje obavi za svega jedan sat. Za jedno punjenje potroši se struje za svega desetak kuna.

Poslušajte što o električnom automobilu, nastalom u pogonima nekadašnje tvornice Torpedo, kaže Teo Žikić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.