Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi riječki i hrvatski bezglutenski lokal - rezultat uspješne avanture

28.12.2016.

17:13

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi restoran bezglutenske prehrane "Rica gluten free" otvoren je nedavno u Rijeci. U Verdijevoj ulici, kod kazališta, mogu se pojesti i kupiti proizvodi koji okusom i izgledom nimalo ne zaostaju za "običnima", a bez straha ih mogu konzumirati i oboljeli od celijakije.

Što je gluten i gdje ga nema?
Gluten je bjelančevina u pšenici, raži, ječmu i zobi, zapravo svojevrsno prirodno ljepilo i bojilo pekarskih i drugih proizvoda od brašna. Oboljeli od celijakije i drugih sličnih bolesti ne smiju gluten konzumirati ni u tragovima. Nema ga, pak, u riži, prosu, amarantu, heljdi i konoplji - na tim biljkama temelji se bezglutenska prehrana. 

Prije dvije godine, potaknuta izdavanjem slikovnice Bez glutena, molim!, pekara Kroasana iz Opatije pokrenula je proizvodnju bezglutenskih prehrambenih proizvoda, prva u Hrvatskoj. Nakon dana i noći isprobavanja, pokušaja i pogrešaka, kruh, peciva, kolači bez glutena našli su se na policama. Kada je stvoreno pedesetak različitih proizvoda, dosjetili su se otvoriti, ponovno prvi u Hrvatskoj, ali i šire, bezglutenski lokal, govori direktorica Rica gluten free Blaženka Matijević.

"Nismo požalili što smo se upustili u ovu bezglutensku avanturu", kaže Matijević. Mnogi oboljeli od celijakije i sličnih bolesti, nastavlja, napuštaju Hrvatsku jer ovdje ne mogu doći do bezglutenske namirnice. Djeca ne jedu rođendanske torte, ne marendaju u školi, neka nikada nisu ušla u pekaru - jer ondje nemaju što kupiti. Novootvoreni lokal u Rijeci tim osobama otvara novi svijet: mogu jesti sve što izgleda, miriše i ima okus vrlo sličan "običnoj" hrani.

Gluten uzrokuje niz autoimunih bolesti, mnoge zdravstvene probleme kojima ne znamo uzrok. Blaženka Matijević svima koji imaju neke tegobe čiji uzrok nikako ne mogu otkriti savjetuje da na tjedan, dva ne jedu proizvode s glutenom. Ako primijete poboljšanje, kaže da ponovno počnu jesti glutenske proizvode i potom se testiraju jesu li alergični na gluten jer, ako ga nema u organizmu, testovi neće pokazati netoleranciju.

Pekarskim i slastičarskim proizvodima Rica gluten free dodaje i liniju smrznutih proizvoda, koje si možemo sami pripraviti. Prodaju i sirovinu - brašno mljeveno kamenim mlinom, rižinu krupicu kao zamjenu za griz, čak i gotovu bezglutensku smjesu za palačinke. Neobično, ali istinito - u novootvorenome restoranu najprodavaniji proizvod je burek. Tako je jer je, objašnjava Blaženka Matijević, vučeno tijesto od bezglutenskoga brašna najzahtjevnije, neelastično je i teško ga je napraviti.

U proizvodnji hrane bez glutena željeli su, kaže naša sugovornica, ispuniti tri uvjeta. Prvi je da njihovi proizvodi budu okusom što sličniji "običnima". Drugi se odnosi na strogu kontrolu: županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo to i čini, čak je osmislio i dodijelio im plavu markicu koja označava proizvode bez trunke glutena. Treće, također vrlo važno, da cijena bude prihvatljiva - jer cijena kilograma običnoga, pšeničnog brašna u trgovinama je oko dvije kune, a bezglutenska su i više od deset puta skuplja.

Riječki bezglutenski proizvodi zasad se neće širiti, iako već sada imaju upite za franšizu. "Želja nam je sve koji žele kušati naše proizvode dovesti u našu lijepu Rijeku, počastiti ih. Želimo i da naš lokal uđe na turističke karte našega grada jer, primjerice, u Njemačkoj je tri tisuće ovakvih mjesta, objedinjenih u jednoj aplikaciji", govori Blaženka Matijević. Poslušajte što je sve ispričala u razgovoru s Edijem Kišićem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.