Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nositi zastavu na ZOI iznimna je čast!

04.02.2022.

15:10

Autor: Nenad Lučić

Helena Skender ponosna je zbog svoga sina Marka, kojem je, kako kaže, kao nositelju zastave na otvaranju ZOI, ukazana iznimna čast da  na poseban način predstavlja svoju zemlju.

Helena Skender ponosna je zbog svoga sina Marka, kojem je, kako kaže, kao nositelju zastave na otvaranju ZOI, ukazana iznimna čast da na poseban način predstavlja svoju zemlju.

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Nastup na Olimpijskim igrama san je svakog sportaša, ali i posebno emotivan događaj za članove njihovih obitelji. Obitelji Skender iz Ravne Gore je posebna sportska priča, jer, uz oca i višegodišnjeg trenera hrvatskih skijaša trkača Zorana, do olimpijskih je staza prije četiri godine doskijala kćer Gabrijela, a sin Marko je, uz alpsku skijašicu Zrinku Ljutić, svoje prve Igre danas u Pekingu započeo kao nositelj zastave na svečanom otvorenju. S majkom hrvatskog olimpijca, Helenom Skender, u Ravnoj Gori je razgovarao Nenad Lučić.

Biti stjegonoša na otvaranju Zimskih olimpijskih igra iznimna je čast za svakog sportaša i prilika da na poseban način predstavlja svoju zemlju.

majka hrvatskog nordijca Helena Skender

Ravnogorski skijaš time nastavlja niz goranskih sportaša koji je, noseći hrvatsku zastavu na otvaranju ZOI u kanadskom Vancouveru, 2010. započeo trofejni biatlonac iz Mrkoplja Jakov Fak. Igre u Pekingu bile su povijesna prilika da se u ulozi stjegonoša nađe čak dvoje olimpijaca iz Gorskog kotara, no, na žalost, situacija s koronavirusom u tome je spriječila najbolju hrvatsku alpsku skijašicu Leonu Popović. Kada se dogode iznimni trenuci u životu svakog sportaša i njihovih najbližih neizbježno naviru sjećanja, pa Helena Skender, na upit o prvim skijaškim koracima sina Marka, u šali kaže kako su oni učinjeni na sobnom tepisonu! Naime, Marko je imao tek godinu i pol, kada je, ugledavši u dnevnom boravku skije, namijenjene sestri Gabrijeli, prvi put odlučio stati na njih i, tako je krenulo… 


Međutim, daljnji skijaški koraci na putu do olimpijskih staza ponajprije su bili prožeti upornošću i odricanjem. Upravo je veliko odricanje, uz česte rastanke i odlaske na brojna putovanja, obilježje života svake sportske obitelji, ističe Helena Skender te pridodaje kako je u svim tim izazovima veliku važnost imala potpora sumještana, članova porodice i skijaškog kluba iz Ravne Gore, kao i iznimnu ljubav prema skijanju. Ta je ljubav ocu i treneru skijaša trkača Zoranu Skenderu bila poticaj da ovih dana krene na svoje šeste po redu Zimske olimpijske igre, a on je tek jedan od primjera zbog kojih sudjelovanje Gorana na planetarno najvećoj svjetskoj sportskoj manifestaciji živi kao kontinuirana tradicija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.