Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi snijeg u Gorskom kotaru, zbog bure autocestom samo osobna vozila

12.10.2020.

09:59

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon osjetnog zahladnjenja, u dijelovima Gorskog kotara iznad 800 metara nadmorske visine sinoć je, osim obilne kiše i susnježice, mjestimice padao snijeg, stvarajući tanki pokrivač. Prvi nagovještaj zime bio je najizraženiji na području Čabra.

Tako je jutros na meteorološkoj stanici Parg izmjereno dva centimetra snijega. Goranske su se temperature u ranojutarnjim satima kretale između jednog i tri Celzijusova stupnja, i to nakon što su u subotu sredinom dana dosezale 18 stupnjeva. 

Osim niskih temperatura i snježne bjeline u najvišem gorju, mjestimični udari bure u prvom su dijelu dana usporavali su promet dionicom autoceste Rijeka – Zagreb od Kikovice do Delnica. Ukratko, vrijeme je i ove godine podsjetilo kako je upravo listopad mjesec kada treba računati na prve snježne nagovještaje zime i kada se u goranskim bazama zimske službe obavljaju završne pripreme za hladniji dio godine. 

"Mi smo za zimske uvjete spremni s obzirom da nam već 15. listopada započinje razdoblje pripravnosti službe koja brine o prohodnosti prometnica. Kapaciteti su nam zasad popunjeni s četiri potpuno opremljena vozila, a uskladištili smo i više od 1500 tona posipala, odnosno soli. To su količine koje bi trebale biti dovoljne za prvi dio zime", kaže voditelj Tehničke jedinice uz autocestu Rijeka – Zagreb u Delnicama Valentin Crljenko.

Osim zimske službe, o pripremama za hladniji dio godine već pomalo moraju razmišljati i vozači. Ne bude li ranijih snježnih epizoda, oni bi, posebno u gorju, do sredine studenoga morali ispuniti zakonsku obvezu i na vozilima imati zimske gume.

Prvi snijeg u gorju, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.