Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi Svjetski dan pčela obilježava se i u Crnim Lazima kod Čabra

19.05.2018.

16:41

Autor: Nenad Lučić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Nakon lanjske odluke na razini Ujedinjenih naroda, ove se godine 20. svibnja prvi put obilježava kao Svjetski dan pčela. Crni Lazi kod Čabra u Gorskom kotaru ovoga su vikenda mjesto okupljanja dijela hrvatskih pčelara, koji upozoravaju na važnost svojeg posla.

Naselje Crni Lazi kod Čabra u Gorskom kotaru ima svoju poučnu pčelarsku stazu, jedna od mjesnih prometnica nosi naziv Pčelarska ulica, pa ne čudi da je ovoga vikenda dio hrvatskih pčelara upravo takvu lokaciju odabrao za svoje prigodno druženje.

Od pčela i njihova oprašivanja ovisi opstanak većine biljnih vrsta koje se koriste u ljudskoj prehrani, no domaćin današnjeg druženja u Crnim Lazima i tajnik Pčelarskog društva "Čabar" Antun Arh strahuje da toga zasad baš i nismo svjesni. "Jasno je da zagađenje, prekomjerno korištenje otrova i pesticida u poljoprivredi jako šteti pčelama. Pčele su iznimno izložene tom štetnom utjecaju i pčelari su suočeni s velikim gubicima."

Nažalost, dodaje, posljedice nekih globalističkih trendova u svjetskom gospodarstvu, uz ostale europske, osjećaju i hrvatski pčelari: "Pojavljuju se mnoge bolesti, poput varoe iz Azije ili malog kornjaša iz Afrike, a naše, europske pčele nisu navikle na te nametnike i kad s njima dođu u kontakt jako stradavaju", govori Arh.

I zato goransko obilježavanje Svjetskog dana pčela nije zamišljeno tek kao formalno druženje, već i prigoda za edukaciju. Neka su pitanja, kaže Antun Arh, posebno aktualna. Primjerice, kako održati brojno stanje pčela ekološkim pristupom njihovu liječenju uz minimalan utjecaj na kvalitetu proizvoda. Temeljni poticaj globalnom rješavanju problema, putem inicijative obilježavanja Svjetskog dana pčela, potaknuli su pčelari iz Slovenije. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.