Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi Svjetski dan pčela: Tko će oprašivati, ako ne pčele?!

18.05.2018.

13:18

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Odlukom Ujedinjenih naroda, ove će godine 20. svibnja prvi put biti obilježen kao Svjetski dan pčela. Otkrivamo zanimljive razloge zbog kojih će hrvatski pčelari svoje druženje tijekom nadolazećeg vikenda početi u naselju Crni Lazi, nedaleko Čabra, u Gorskom kotaru.

Odabir Crnih Laza za susret pčelara nije slučajan. Na tamošnjem imanju tajnika čabarskog Pčelarskog društva Antuna Arha lani je uređena pčelarska poučna staza, a sve se to nalazi i na osebujnoj adresi – Pčelarska ulica broj 4!

20. svibnja je rođen Antun Janša, Slovenac koji je slovio kao prvi učitelj pčelarstva u Austro-Ugarskoj monarhiji, kada se ova djelatnost poticala nizom pogodnosti.

Pribrojimo li tome i podatak da je upravo iz Slovenije, s kojom neposredno graniči područje Grada Čabra, potaknuta uspješna inicijativa da se od ove godine 20. svibnja slavi kao Svjetski dan pčela, jasno je zašto svi oni koji se njima bave imaju razloga doći upravo u taj dio Gorskog kotara.

Danas se pčelarstvo suočava s brojnim izazovima, koje utječu na smanjivanje brojnosti pčelinje populacije, a čovjek bi se zbog toga trebao ozbiljno zamisliti, jer ovi kukci oprašuju 80 posto biljaka koje se koriste u ljudskoj prehrani.

To je tek jedan od niza važnih razloga zbog kojih je na razini Ujedinjenih naroda prihvaćena inicijativa o obilježavanju Svjetskog dana pčela. Poslušajte više:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.