Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi u Hrvatskoj: Uspostava Centra za obuku interventnih službi PGŽ

17.03.2020.

14:38

Autor: Hina

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Šapjanama kod Rijeke, nedaleko hrvatsko-slovenske granice, dovršena je energetska obnova upravne zgrade Centra za obuku interventnih službi Primorsko-goranske županije, čime je omogućena uspostava dislociranog centra za upravljanje žurnim službama u izvanrednim situacijama.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je kako je ovo prva faza uređenja u kojoj su financijski sudjelovali županija, županijska Vatrogasna zajednica i dijelom novci iz EU fondova namjienjeni regionalnom razvoju.

Iako ovim centrom upravljaju vatrogasci, to je sjedište svih žurnih službi u slučaju potrebe. Svi sustavi veze su uspostavljeni i sad je svima jasno koliko su potrebni ovakvi centri, istaknuo je Komadina. 

Predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Slavko Gauš rekao je da tu vatrogasci djeluju već desetak godina i trude se oformiti prostor za obuku i djelovanje svih žurnih službi, odnosno sustave zaštite i spašavanja. Ovo je zasad jedini ovakav izdvojeni centar i ima svoj smisao u svakoj izvanrednoj situaciji s težim posljedicama, istaknuo je Gauš.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove glavne zgrade je oko tri milijuna kuna. Radovi su počeli u kolovozu 2019. godine.

Županija pokriva redovnu djelatnost Vatrogasne zajednice s jedan posto proračunskih sredstava, a to je u 2020. godini oko dva milijuna kuna. Pred požarnu sezonu županija financira i pripremu vozila opreme i tehnike te provedbu vježbe u iznosu od 75.000 kuna. Radove energetske obnove u Centru županija je sufinancirala s milijun kuna. Poslušajte više:

Zlatko Komadina i Slavko Gauš o centru u Šapjanama, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.