Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvih 15 Psihološkog savjetovališta

27.11.2013.

14:29

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Psihološko savjetovalište SSC-a proslavilo je 15. rođendan. Da studentima treba ovakva podrška, pokazuje više od 1200 osoba na savjetovanju uz brojne grupne aktivnosti. Interes je sve veći.

Studenti i djelatnici Sveučilišta u Rijeci već niz godina na raspolaganju imaju besplatnu psihološku pomoć. Pruža je Psihološko savjetovalište Sveučilišnog savjetovališnog centra, koje je tijekom listopada i studenoga obilježavalo 15 godina rada. Završna svečanost održana je na Građevinskom fakultetu u Kampusu, gdje savjetovalište djeluje zadnje dvije godine. Predstavljena je brošura Naših prvih petnaest, a kako se moglo čuti, Psihološko savjetovalište i ostale sastavnice SSC-a - Ured za studente s invaliditetom i Pravno savjetovalište - imaju budućnost jer korisnici pokazuju sve veći interes za njihove usluge.

Inicijativa za pokretanje savjetovališta javila se 1997. na Odsjeku za psihologiju tadašnjeg Pedagoškog fakulteta (danas Filozofskog fakulteta). Početkom 1998. Psihološko savjetovalište počelo je raditi u podrumskoj prostoriji zgrade na Klobučarićevu trgu. Godine 2006. seli se u Kampus, u zgradu Akademije primijenjenih umjetnosti, a u siječnju 2012. u novoizgrađeni Građevinski fakultet.

Tijekom 15 godina rada Psihološkog savjetovališta, pomoć psihologa individualnim savjetovanjem zatražilo je više od 1200 korisnika i odrađeno je više od 10 tisuća sati savjetovanja. Osim toga, SSC redovito organizira grupe za učenje, radionice, predavanja i promidžbene akcije. Interes korisnika je sve veći, posebno u zadnjih mjesec dana, nakon što se savjetovalište predstavilo svim brucošima na riječkim fakultetima. 

O prvih 15 godina Psihološkog savjetovališta SSC-a govori i danas predstavljena brošura. Prema formatu i broju stranica možda je se ne može nazvati monografijom, ali sadržajem ona to svakako jest. Nakon svečanosti, o jubileju smo razgovarali s voditeljicom Sveučilišnog savjetovališnog centra prof. dr. sc. Ivankom Živčić-Bećirević i savjetovateljicom Ines Jakovčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.