Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvo online obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj

09.04.2020.

09:34

Autor: Ivan Ribarić

Foto: KBC Rijeka

Foto: KBC Rijeka

Foto: - / -

Udruga Parkinson i mi, po deseti put, organizirat će obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti, no, umjesto na hrvatskim gradskim trgovima, ove će godine obilježavanje dana biti u online izdanju.

Umjesto uobičajenog edukativno-rekreativnog programa na zagrebačkom Cvjetnom trgu, riječkom Korzu i trgovima drugih hrvatskih gradova, Svjetski dan Parkinsonove bolesti  - 11. travnja 2020. bit će obilježen preko Facebook stranice Udruge "Parkinson i mi".

Zbog teške situacije s koronavirusom sva je pažnja javnosti usmjerena na suzbijanje zaraze, no, ne smijemo zaboraviti na oboljele od Parkinsonove bolesti, od koje boluje više od 15 tisuća građana u Hrvatskoj. Izolacija i socijalno distanciranje kojih se treba pridržavati zbog koronavirusa, ponašanja su koja nikako ne pridonose dobrom stanju oboljelih od  Parkinsonove bolesti, ističu iz udruge.

Za oboljele od Parkinsonove bolesti bitno je održavanje uma i tijela kod kuće u uvjetima pandemije i izolacije. Treba biti pozitivan (i ovo će proći) i kreativan. Nada je uvijek bila, uz pozitivan stav i održavanje aktivnosti, moto boljeg nošenja s Parkinsonovom bolešću. Ovaj period treba iskoristiti za podsjećanje na temeljne vrijednosti, međusobno pomaganje i na zajedništvo, a Udruga je tu da u tome pomaže, kaže doc. dr. Vladimira Vuletić, predsjednica Udruge "Parkinson i mi".

U okviru online kampanje #parkinsonimiudobakorone na Facebooku i web-stranici udruge (www.parkinsonimi.com) redovito će se objavljivati edukativni članci, savjeti i videomaterijali za kućno vježbanje, pjevanje, crtanje, ples, opuštanje i pozitivne misli. Premijerno, za ovu online manifestaciju Vesna Grandes Howard održat će virtualnu radionicu o tome kako popping, tzv. "robotski ples" može djelovati terapeutski na tegobe kod Parkinsonove bolesti.

Budući da je izrazito važno u otegotnim životnim okolnostima pokazati oboljelima da nisu sami i zaboravljeni, pozivamo njih i njihove obitelji da na e-mail: parkinsonimi@gmail.com ili na Facebook (https://www.facebook.com/ParkinsonIMi/) pošalju video ili fotografije kojima dočaravaju kako se nose s Parkinsonovom bolešću u doba koronavirusa. Uz hashtag #parkinsonimiudobakorone i tagiranje @ParkinsonIMi mogu objaviti i svoja iskustva, očekivanja i praktične savjete kako bismo pomogli jedni drugima prebroditi ovo razdoblje, zaključuju iz Udruge "Parkinson i mi".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.