Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvo ročište za Dinu i Dioki: nagodba ili stečaj?

23.04.2013.

16:34

Autor: Olga Mandić / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na prvome ročištu u predstečajnoj nagodbi u utvrđene su tražbine u ukupnom iznosu od 858,2 milijuna kuna za Dioki, a za Dina-Petrokemiju iznose milijardu i 940 milijuna kuna.

Najveće iznose potražuju HEP, INA i banke, od kojih su se svih pet (Hypo, Zagrebačka banka, HBOR, Banka kovanica i Karlovačka banka) izjasnile kao razlučni vjerovnici koji imaju pravo odvojenog namirenja potraživanja.

Vjerovnici, njih oko 900, prethodno su pozvani da u roku od mjesec dana prijave svoje tražbine kako bi se utvrdio njihov točan iznos. Jesu li vjerovnici spremni na nagodbu s umirovljenim generalom Ivanom Čermakom i njegovom tvrtkom Crodux plin ili će Dioki grupa završiti u stečaju, pokazat će se tijekom predstečajnog postupka.

Tvrtka Crodux plin 11. ožujka je dostavila prijedlog financijskoga i operativnoga restrukturiranja Dioki grupe kroz nagodbu, a najavljuje pokretanje prozvodnje na obje lokacije i rješavanje dugova do 2017. godine.   

Na idućem ročištu vjerovnici će se izjasniti o planu restrukturiranja koji se oslanja na ponudu tvrtke Crodux plin za preuzimanje oba društva pod uvjetom da se vjerovnici odreknu dijela svojih potraživanja.

Radnici, koji ukupno potražuju 30 milijuna kuna, izuzeti su iz nagodbe, ali neizvjesno je kada će dobiti zaostale plaće. Javlja Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.