Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvo veće inozemno ulaganje u poslovnoj zoni Lič

17.04.2015.

15:33

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na prostoru nekadašnje stočne farme u naselju Lič, Općina Fužine već desetak godina nastoji razviti kvalitetan projekt poslovne zone. U njoj su dosad radili manji poduzetnici, a tijekom narednih mjeseci trebalo bi biti ostvareno i prvo veće inozemno ulaganje.

Nedugo nakon iskazanog zanimanja jedne talijanske tvrtke za poslovnu zonu Lič izaslanstvo Općine Fužine stupilo je u kontakt s mogućim ulagačem i stekavši uvid u ekološke te druge značajke njegovog posla vrlo brzo donijelo pozitivnu odluku.

Općinski načelnik Marinko Kauzlarić tumači da je riječ o robotskom postrojenju, a roboti poliraju ukrasne, metalne dijelove. U tijeku je faza uređenja prostora i infrastrukture, pokretanje proizvodnje planirano je sredinom svibnja. Bit će to, za početak posao u manjem obimu, a u vrijeme ferragosta ulagač bi trebao zatvoriti jedan od svojih talijanskih pogona te tijekom ljeta u cijelosti preseliti opremu.

Postupno bi se povećavao i broj zaposlenih u pogonima. Prema najavi vlasnika starat će sa šest do osam radnika, a do kraja godine planiraju popuniti 20-25 radnih mjesta s tendencijom širenja na dodatne hale i povećanjem do pedesetak zaposlenih.

Zna li se da u Općini Fužine u ovom trenutku ima nešto manje od tri stotine radnih mjesta, spomenute najave mogle bi znatno poboljšati socijalnu sliku ove, ali i susjednih lokalnih samouprava Gorskog kotara. Tim više što će natpolovični dio zaposlenih biti žene. Naime, istraživanja su pokazala da su na poslovima kontrole kvalitete poliranih metalnih proizvoda žene bolje od muškaraca. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.