Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvom hrvatskom paratriatloncu plivanje je ipak najdraže

15.03.2016.

13:38

Autor: Olivera Vinković, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu obilježavanja Dana Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci dan je posvećen paraolimpizmu. Paratriatloncu Antoniu Franku uručene su biciklistička kaciga i posebne tenisice, a paraolimpijci će sudjelovati i na Sveučilišnim igrama u Rijeci i Zagrebu, doznali smo.

UNICEF i sveučilišta u Splitu i Rijeci potpisala su sporazum o pokretanju jednogodišnjeg edukativnog programa za patronažne sestre. Program će početi iduće akademske godine, stajat će oko 10 tisuća kuna, a polaznicama će omogućiti veća znanja u praćenju psihosocijalnog razvoja djeteta.

Povezanost djelatnika Fakulteta zdravstvenih studija i paraolimpijaca je čvrsta. Primjerice, predavač Hrvoje Vlahović je i trener triatlonca Antonia Franka. Edukacija kadrova za rad s tom posebnom skupinom sportaša će se i nastaviti, a paraolimpijci će sudjelovati i na Sveučilišnim igrama koje se ove godine održavaju u Rijeci i Zagrebu.

Paraolimpizam u Hrvatskoj službeno je nastao 1964. godine osnivanjem Saveza za paraolimpijce koji su brinuo i organizirao treninge za sve koji su, bez obzira na zdravstvena ograničenja, sudjelovali u sportskim natjecanjima. Iako paraolimpizam u Hrvatskoj još uvijek nije niti blizu razine većine zapadnoeuropskih zemalja, hrvatski paraolimpijci bilježe uspjehe na svjetskim natjecanjima.

Jedan od njih je i Franko, prvi hrvatski paratriatlonac kojemu je predana posebna oprema, kaciga za bicikizam i tenisice prilagođenje njegovim potrebama. Uz veliku podršku roditelja, 23-godišnji Antonio je sudjelovao na mnogim natjecanjima, a cilj mu je sudjelovati na paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Poslušajte kako se priprema:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.