Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:30 / 01.05.2018.

Autor: Josip Krmpotić

Prvomajska druženja diljem PGŽ: od budnice, preko fažola, do pljočkanja

Grah s kobasicama krčka se u brojnim prvomajskim kotlovima (Foto: Duško Marušić / Pixsell)

Grah s kobasicama krčka se u brojnim prvomajskim kotlovima (Foto: Duško Marušić / Pixsell)

Foto: - / -

Prvomajsko druženje u Ronjgima ide u rubriku već viđeno, ali... ove godine na širem riječkom području zanimljiva je ponuda prvomajskih događanja, a ima čak i nešto noviteta. Prije svega, puno rekreacije koju je kasnije upotpunila gurmanska strana dana.

Rijeku je probudila budnica Gradske limene glazbe Trsat, ne prerano, nešto poslije osam sati, ali zato je u Kastvu zvuk limenjaka krenuo od šest ujutro, a potom su Grad Kastav i tamošnji dio ugostitelja odlučili radništvu reći hvala - i obzirom da je bilo prvi put - imaju razloga za zadovoljstvo. 

Na obroncima Parka prirode Učka traje dan otvorenih vrata. Po idealnom vremenu: malo planinarenja, malo nordijskog hodanja, jubilarno deseto izdanje "Mama i beba maratona", biciklijada za djecu i roditelje i čisti zrak. 

Pokretani nogama krenuli su i Grobničani, hodeć do Grada Grobnika, gdje se danas obilježava i blagdan svetih Filipa i Jakova. A tamo i Dan vina: brojni hrvatski vinari, od juga na istok. Usput, nisu domaćni propustili obilježiti 900 ljeta Frankopana. Podijelili fažol i jotu te palentu kumpiricu, rižoto od domaćih šparoga i sve začinili prvenstvom u pljočkanju - poput naših pastira nekoć. 

Na otoku Krku, u Dobrnjštini, iz Šila je krenulo nešto manje od 90 hrabrih ljubitelja pješačenja i zdravlja na put dug 12 kilometara. Zavirili su u neka napuštena sela, svladali visinsku razliku od 217 metara i na kraju se počastili. S Krka i informacija o dobroj popunjenosti turističkih kapaciteta. Slovenci nisu propustili iskoristiti što im je ponuđeno. 

U Crikvenici, na Veloj paladi, jelo se izvorno domaće - batuda, hrana koja je odgojila generacije toga kraja. 

Na Petehovcu, iznad Delnica, s krasnim pogledom na dobar dio goranskoga kraja, prilika za uživanje. Prilična gužva i na Platku, omiljenoj destinaciji brojnih Riječana zimi - zanimljivo, svi roštilji su zauzeti.

Počelo je više nego dobro, u čast i slavu onih zbog kojih mnogi danas nisu radili - radnika.

Kako je jutro proteklo na Kastvu u programu Radio Rijeke opisao je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, a kako se igra pljočkanje objasnio je direktor TZ općine Čavle Ivan Salamon, poslušajte više u nastavku: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.