Hrvatski radio

Radio Rijeka

Psihijatar Davor Mucić uspješno liječi na daljinu, preko interneta

02.01.2016.

11:21

Autor: Albert Petrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zašto nam za blagdane često treba psihijatar i može li nam pomoći? Može li se psihijatrija prakticirati na daljinu i je li nas tada manje sram? Na ta i još mnoga pitanja odgovara Davor Mucić, nekadašnji riječki student, psihijatar koji već godinama u Danskoj primjenjuje seanse putem interneta.

Neobičan izgledom, a i metodama, kako to već dolikuje psihijatru, Davor Mucić je još 1990. emigrirao u Dansku. Ideja o pacijentima koji će o svojim problemima pričati sjedeći u intimi sobe, povezani internetom sa svojim doktorom, sinula mu je kad su u Skandinaviju počele pritjecati rijeke ratnih izbjeglica s Balkana kojima je u svrhu psihološke pomoći trebalo osigurati i prevoditelja.

To,i činjenica da se radilo mahom o ženama, žrtvama ratnih silovanja, odgojenih u tradicionalnom, konzervativnom duhu predstavljalo je nepremostivu prepreku. Davor je uz pomoć tehnologije omogućio diskreciju i razgovor na materinskom jeziku i tako naveo mnoge od njih da se potpuno, bez srama, otvore i zatraže pomoć. U početku je teško bilo objasniti prednost tehnologije, ali, dolaskom Skypea, kaže Davor, ljudima je sve postalo jasnije i bliže.

Štoviše, na internetu postoji stranica koja se zove Second life, na koju se dnevno logiraju milijuni ljudi, koji ondje žive virtualne živote, imaju obitelji, liječe frustracije i strahove... S Davorom Mucićem o životu i radu u Skandinaviji te nedavno izdanoj knjizi e-Mental health razgovarao je Albert Petrović. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.