Hrvatski radio

Radio Rijeka

Psihijatrijska bolnica Lopača novo žarište zaraze u županiji

15.12.2020.

12:35

Autor: HRT - Radio Rijeka

Danijela Lakošeljac i Đulija Malatestinić na današnjoj konferenciji za medije (Foto: PGŽ)

Danijela Lakošeljac i Đulija Malatestinić na današnjoj konferenciji za medije (Foto: PGŽ)

Foto: - / -

Zbog novoga žarišta u zdravstvenoj ustanovi, jučer je žurno sazvan sastanak kordinacije svih ravnatelja zdravstvenih ustanova na području Primorsko-goranske županije, a vezano uz epidemiološku situaciju u Psihijatrijskoj bolnici Lopača.

To je na današnjoj konferencij za novinare izvijestila Đulija Malatestinić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije.

U bolnici je pozitivna trećina od 110 štićenika, a trećina zdravstvenih djelatnika je u izolaciji ili samoizolaciji. Ravnatelj bolnice zatražio je kadrovsku ispomoć, i već dva sata nakon sastanka, u Psihijatrijsku bolnicu Lopača upućeno je šest medicinskih sestara iz drugih županijskih zdravstvenih ustanova, rekla je Malatestinić.

Zaraze koronavirusnom bolesti i dalje je unutar županije najviše u Rijeci i prstenu. Epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci Danijela Lakošeljac navela je da iz tog dijela PGŽ-a dolazi 89 posto pozitivnih. Liburnijska i crikveničko-vinodolska regija imaju po četiri posto zaraženih, dok ih je iz Gorskoga kotara svega jedan posto.

Stanje u pojedinim gradovima i općinama u našoj županiji možete pogledati ovdje.

Većinu pozitivnih na novi koronavirus, 60 posto, čini radnoaktivno staništvo, a povećao se udio starijih osoba, koji sada čine 26 posto zaraženih, navela je Lakošeljac. Poslušajte izjave:

Dr. Lakošeljac o geografskoj distribuciji virusa u županiji, pripremio Vladimir Jurić

Dr. Malatestinić o situaciji u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.