Hrvatski radio

Radio Rijeka

Psycho Film & Media Festival: jesu li nam mobiteli novi članovi obitelji?

15.03.2018.

13:31

Autor: Neva Funčić

Foto: Psycho Film & Media Festival

Foto: Psycho Film & Media Festival

Foto: - / -

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci počeo je prvi Psycho Film & Media Festival. Kako nas po klikovima poznaju oglašivači, kako mediji odgajaju djecu i jesu li nam mobiteli novi članovi obitelji?

Psycho festival u organizaciji Društva psihologa Primorsko-goranske županije će trajati dva dana. Druženje psihologa i novinara kroz izlaganja, razgovore i projekcije filmova bit će na tri lokacije, u HKD-u na Sušaku, Gradskoj vijećnici i Botelu Marina.

I mediji i psihologija se vrlo brzo mijenjaju i međusobno utječu. "Tu je važna i etika, novinari moraju znati da su mediji praktično postali treći roditelj i imaju jak utjecaj na formiranje stavova mladih. Treba uspostaviti i dobar odnos između pozitivnog novinarstva i pozitivne psihologije, da ne bude po onoj "ima krvi-ide prvi". Isticanjem pozitivnih primjera, mijenja se i vrijednosna lista mladih generacija koje ne smiju zaboraviti da ima dobrog", rekla je predsjednica Hrvatske psihološke komore Andreja Bogdan.

Psihologinja zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih Mia Roje kaže kako psiholozi nepravedno zaziru od medija. "Kolege se boje da će ih izrezati, skratiti, promijeniti kontekst i smisao rečenog. No često su upravo mediji pomogli rješavanju problema koji je razotkriven na pravi način", kaže Roje.

Upozorava da je pažljiv pristup, naročito ranjenoj djeci, jako važan. "Treba zaštititi njihovo dostojanstvo i privatnost, no često nakon trauma i psihoterapije sama djeca imaju potrebu javno svjedočiti o tome što se dogodilo, da se ne ponovi."

Teme su i govor mržnje, prikazivanje marginaiziranih, medijska pismenost i novinarska etika. Na PFMF-u će, između ostalih, izlagati profesor Velimir Srića, novinarke Sanja Modrić i Marija Barić, a predsjednik Društva psihologa Slovenije Marko Vrtovec će za građane danas održati izlaganje o temi "Znaju li nas bolje, nego se poznajemo sami", o oglašivačima koji uz pomoć lajkova i klikova prepoznaju naše sklonosti. Izlaganje počinje u 17 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, a ulaz je slobodan.

Više informacija o programu Psycho Film & Media Festivala donosi internetska stranica www.pfmf.eu. Poslušajte:

Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.