Hrvatski radio

Radio Rijeka

Publika uronila u senzibilni svijet Wagneove opere "Tristan i Izolda"

23.02.2020.

11:58

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Glorija Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Glorija Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Premijera Wagnerove opere "Tristan i Izolda" sinoć je po prvi put izvedena u riječkom HNK Ivana pl Zajca s izvrsnom pjevačkom podjelom . Ova duga i snažna dramatska simfonija, u kojoj su mržnja, smrt i ljubav uzroci i posljedice cijelog zbivanja, digla je na kraju izvedbe publiku na noge.


Glavnu riječ u ovom djelu ima orkestar u kojem se gusto prelijevaju lajtmotivi koji su više vezani za misli i osjećaje, nego za sam tekst, pa su tako i glasovi solista nadopuna orkestracije. Riječki je orkestar, vrhunski vođen sjajnim maestrom Villeom Matvejeffim, zvučao kompaktno, snažno, uigrano, besprijekorno tonski čisto i dinamički savršeno izrađeno.

Robert Kolar kao Kurwenak bio je glasovno topao, čujan i osjećajan, Luka Ortar kao Marke ponovno je plemenitim tonom i upečatljivom pojavnošću osvojio gledatelje, a Ivana Srbljan u ulozi Bragene suvereno je izvela svoj nimalo lagan pjevački zadatak, uz dojmljivu glumu.
Tristana je utjelovio švedski tenor Lars Cleveman, pjevač velikog wagnerijanskog iskustva i lijepih glasovnih visina, ali scenom je vladala njemačka sopranistica Maida Hundeling kao Izolda. Snaga njenog glasa moćnih visina, lakoća glasovnih pokreta uz pijevno izrađenu dinamiku, mimika njenog lica i lakoća kretnje po sceni, sve je to bilo zadivljujuće.

Izvrsnom sveukupnom dojmu pridonijela je i prekrasno osmišljena scenografija s videom živoga mora u pozadini, kao i savršeno izrađena režija Anne Bogart koja je u jednostavnosti pokreta i odnosa među likovima donijela maksimum emocija.

Dugo su trajali uzbuđeni povici hvale i snažnoga pljeska publike koja je uronila u senzibilni svijet Wagnerove glazbe.

Poslušajte osvrt Glorie Fabijanić Jelović:

Tristan i Izolda, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.