Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Puccini trilogija" najnoviji je projekt riječkog HNK u suradnji s Cacaom

18.10.2019.

14:03

Autor: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

"Puccini trilogija" - Madama Butterfly, Tosca i La Boheme, najnoviji je projekt Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Kako je istaknuo intendant Zajca Marin Blažević, ansambl je uz puno truda svih izvođača radio na vrlo zahtjevnim ulogama što solističkim, što zbora, do scenografije i kostimografije.

Prva na rasporedu 21. listopada je Madame Butterfly u režiji Dražena Siriščevića, dok će u ulozi Madame Butterfly debitirati Anamarija Knego. Pinkertona će izvesti Dimitris Paksoglou a kostimografiju potpisuje Juraj Zigman.

9. studenoga na rasporedu je Tosca u režiji Marina Blaževića s Kristinom Kolar u glavnoj ulozi te 16. studenoga La Boheme u kojoj Mimi pjeva Marjuka Tepponen a redatelj je Fabrizio Melano.

Intendant Marin Blažević ističe kako je riječ o projektu kreiranom, s jedne strane iz promotivnih razloga, ali i iz razloga umjetničkih izazova koje si riječka Opera oduvijek postavlja - to je projet Puccini trilogija.

"Svi znamo da je Puccini napisao i skladao jedan triptih, ali nije skladao niti zamislio nikakvu trilogiju, posebno ne trilogiju koja bi se nazivala Puccini trilogija. Kako mi itekako imamo kapacitete da izvodimo i onaj najpopularniji, publici najomiljeniji, ali ne zbog toga umjetnički manje izazovan i zahtjevan repertoar, a kad je riječ o Pucciniju to su uz Turandot tri opere La Boheme, Madade Butterfly i Tosca", rekao je Blažević.

Trilogiju prati i "slatki dio" programa tj. suradnja sa slastičarnicom Cacao u ulozi sponzora i predstavljanje nove torte prigodnog imena "Opera" - potpun doživljaj za sva čula.

Koliko je kostimografija dio operne scene koji publiku još više uvodi i upotpunjuje potpun dojam opere u razgovor s Jujrom Zigmanom saznala je Olivera Vinković:

Juraj Zigman, pripremila Olivera Viković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.