Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pučka meteorologija u Lokvama: ozbiljan snijeg tek krajem siječnja

29.12.2019.

11:19

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Općina Lokve / FB

Foto: Općina Lokve / FB

Foto: - / -

Siječanj će početi tiho i mirno. Sitno će se zabijeliti 10. siječnja, ali će krajem mjeseca, nošene jugom, padati "bijele mačke". Tako o prognozi za siječanj govori pučka meteorologija koju, za kalendar, 19. godinu bilježe u Lokvama.

U prostoriji etno zbirke u Lokvama u 14 sati bit će predstavljen Lokvarski kalendar s godišnjom prognozom vremena za 2020. godinu.

Kalendar je 19. put pripremljen po modelu goranske pučke meteorologije, a to znači da su karakteristike vremena bilježene od sv. Lucije do Badnjaka, odnosno 12 dana za 12 mjeseci, ali i iz sata u sat za sve dane svakoga mjeseca.

Čuvari zbirke, Udruga Ljubitelji lokvarskih starina ujedno su i autori kalendara koji se od 2007. godine tiska uz ozbiljnu grafičku pripremu. Na FB profilu udruge pronađite podatke kako naručiti kalendar. 

Tijekom proteklih godina zabilježeno u kalendaru procjenjivali su meteorolozi, a pohvale su stizale i od Milana Sijerkovića i od Zorana Vakule. Njegovu rečenicu "Klìma se klïma!" ponavlja Marijana Pleše koja je pokrenula cijelu tu priču oko lokvarskog kalendara pučke meteorologije.

Istaknula je da prognostičari u prirodi više nisu ono što su bili, pa je i pratiti događanja bilo prilično zanimljivo i teško. Poslušajte više:

Lokvarski kalendar pučke meteorologije, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.